Komemoracija je održana u HKD “Bosna” u Luddenhamu, a u crkvi u Blackctownu sv. misu je služio fra Marko Hrgota

U HKD “Bosna” u Luddenhamu 21. svibnja održana je komemoracija za svibanjske žrtve povodom 72. obljetnice tragedije na Bleiburgu i drugim stratištima i križnim putevima Hrvata. Ujutro, u crkvi u Blackctownu sv. misu je služio fra Marko Hrgota. Komemoracija je potom održana u HKD “Bosna” u Luddenhamu, gdje je za sve goste priređen ručak.

Kolona sudionika formirala se u klupskim prostorijama i odande krenula prema spomeniku posvećenom svim hrvatskim žrtvama. Vijence su nosili Ante Kuštro i Ilija Macan, svijeće Ante Peroš, Pero Milićević, Stjepan Naraj i sestra Angelita Dokić, a cvijeće Iva Milićević i Mila Zlomislić.

Ispred spomenika odsvirana je hrvatska himna a molitvu je predvodio fra Marko Hrgota. Predsjednik kluba Nikola Popović spustio je barjak na pola koplja.

U dvorani HKD “Bosna”, u ime domaćina, goste je pozdravio Nikola Popović, predsjednik kluba, a potom Slavko Subjak iz Wollongonga, predsjednik HSP 1861 za Australiju. Jakov Bošnjak održao je recital o Bleiburgu, a skupu se obratila i moderatorica komemoracije Ljiljana Herceg.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat