Švicarci su u nedjelju na referendumu glasovali za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema EU, objavila je švicarska televizija rezultate referenduma koji bi mogao dovesti u pitanje bilateralne ugovore s EU i zabrinuti multinacionalne tvrtke

Na referendumu je 50,3 švicarskih birača poduprlo zahtjev “protiv masovnog useljavanja”, a inicijativa je prihvaćena i jer ju je, sukladno propisima, podržalo više od polovice švicarskih kantona.
Bojeći se unaprijed mogućnosti da većina birača zaokruži “da”, zastupnik desnice u švicarskom parlamentu Hans Grunder, koji se protivi inicijativi, uoči referenduma je za švicarski je list Schweiz am Sontag najavio velike promjene u vladi. Taj je zastupnik iznio i bojazan da će pregovori s EU koji u u tijeku biti “blokirani već u ponedjeljak”.
Švicarska nije članica EU, ali je s njom povezana nizom od oko 120 bilateralnih ugovora, ispregovaranih tijekom pet godina, među kojima su i oni o slobodi kretanja ljudi, kojima se Švicarska obvezala otvoriti svoje tržište za 500 milijuna radno aktivnih stanovnika država članica EU.
No broj useljenika se od stupanja ugovora na snagu pokazao mnogo većim od očekivanja, što je nagnalo konzervativni SVP, pojedinačno najsnažniju stranku u švicarskom parlamentu, da zatraži referendum kojim bi se ponovno uvele kvote za strane radnike, s kojima je Švicarska živjela prije potpisivanja sporazuma s EU.
Nakon ove pobjede protivnika useljavanja, na referendumu protiv kojeg su se jasno oglasno izrazili i vlada i svi dijelovi švicarskog poslovnog sektora, Švicarska će se naći u velikim problemima, jer je sloboda kretanja jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU. Bruxelles je već najavio ptrotumjere, među prvima onu kojom se Švicarskoj ukida status povlaštenog pristupa tržištu EU, na kojem ostvaruje više od šezdeset posto svojega izvoza.
(Jutarnji list)