Vlč. Marko Jukić odlazi u nadbiskupiju Lima u južnoameričkoj državi Peru u župu i na mjesto na kojem od ljeta 1987. djeluje banjolučki svećenik mons. Drago Balvanović

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić blagoslovio je 22. rujna na misi u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima kod Žepča u središnjoj Bosni novog misionara svećenika Vrhbosanske nadbiskupije Marka Jukića (1989.) i podijelio mu misionarski križ. Vlč. Jukić odlazi u nadbiskupiju Lima u južnoameričkoj državi Peru u župu i na mjesto na kojem od ljeta 1987. g. djeluje banjolučki svećenik mons. Drago Balvanović. Vlč. Jukić bit će snažna potpora mons. Dragi, koji kaže “kako će i dalje biti vrlo aktivan i kako će nastaviti svoje djelovanje dokle mu god zdravlje to dopusti”.
Uz nazočnost bivšeg i sadašnjeg nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH mons. mr. Tome Kneževića i don Ivana Štironje, tridesetak svećenika biskupijskih i redovničkih, desetak bogoslova i nekoliko redovnica došli su euharistijskim slavljem, molitvom i liturgijskom pjesmom svome mladom svećeniku misionaru zaželjeti sretan misionarski put u daleki Peru. Vjernici župe Lug-Brankovići i susjednih župa ispunili su župnu crkvu, a svoje iskrene molitve šireći svoje vjerničke ruke i pjevajući liturgijske pjesme, pod vodstvom s. Mirele Zeko, uputili su Svemogućem Bogu.
U propovijedi kardinal Puljić govorio je o zvanju i poslanju, a na kraju euharistijskog slavlja domaći župnik Franjo Ivandić pozvao je sve da ne zaborave novoga misionara, posebno kroz osobnu i zajedničku duhovnu i materijalnu potporu svih prijatelja misija, osobito njegove rodne župe Lug-Brankovići.
Ravnatelj Štironja izrekao je čestitke Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali i radost da hrvatski misionari i misionarke dobivaju mladog svećenika misionara koji će kao oni djelovati na mjestu gdje ga šalje vrhbosanski nadbiskup Puljić. Obećao je duhovnu i materijalnu potporu i vlč. Marku, kao što to Misijska središnjica u Sarajevu, koja je središnja misijska ustanova u BiH, čini i za sve druge hrvatske misionare i misionarke.
(IKA/KTA)