Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se kao Velika Gospa svakog 15. kolovoza, a ovaj veliki kršćanski blagdan i ove godine svečano je proslavljen u Sydneyju, odnosno u crkvi Sv. Nikola Tavelić u St. John’s Parku gdje je pored misnog slavlja održan i svečani piknik.

Misno slavlje služio je fra Petar Horvat, novi svećenik koji je početkom ovog mjeseca, ili točnije 7. kolovoza stigao na službovanje u Sydney. On je u svojoj propovijedi naglasio značaj blagdana Velike Gospe, a zatim je iznio i nekoliko detalja o sebi, zahvaljujući vjernicima na lijepoj dobrodošlici.

Fra Petar Horvat rođen je u Čakovcu, a njegov životopis je vrlo interesantan.

Naime, nakon što je djetinjstvo proveo u Koprivnici, ovaj 31-godišnji franjevac školovao se u Samoboru, Kaptolu i Rijeci, dvije godine bio je i na studiju u Čikagu, a zatim je boravio i u Peruu, u Južnoj Americi, gdje je djelovao kao misionar. O tome nam je ukratko rekao da je stekao nova životna iskustva, a o čemu je i napisao knjigu pod naslovom “I divljina će te pripitomiti”.

Na pitanje kako je stigao u Sydney, fra Horvat nam je rekao da je poslao nekoliko molbi crkvenim poglavarima, pri čemu su ga Božji putevi, eto, i doveli u Sydney, gdje će ostati nekoliko godina pri crkvi Sv. Nikola Tavelić, u St. John’s Parku skupa s fra Smiljanom Berišićem.

O svečanosti Velike Gospe i vjernicima koje je sreo u crkvi kao i na proslavi Oluje u HK Kralj Tomislav, fra Horvat nam je rekao:

Raduje me sve ono što sam do sada doživio. Naši vjernici svuda su pokorni i vrijedni građani zemlje u kojoj žive. pa tako i u Australiji. Nisam još u mogućnosti reći neke veće utiske, ali ono što sam vidio i doživio, vjerujem da će mi biti još jedno ugodno iskustvo. Možda i o svemu tome napišem knjigu, kao što sam to učinio o iskustvima u Peruu.

Fra Petru Horvatu poželjeli smo ugodan boravak u Sydneyju, Australiji gdje će, bez sumnje imati ugodno druženje s Hrvatima ne samo Sydneyja.
Inače, blagdan Velike Gospe protekao je u lijepom i svečanom ambijentu, zahvaljujući sunčanom vremenu.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat