U palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu otvorena je izložba fotografija autora Živka Bačića “Vratnice splitske katedrale 1214.–2014.” Izložbom započinje niz događanja koja će obilježiti jubilej, od znanstvenog skupa u rujnu do istraživanja vratnica prema suvremenim restauratorskim metodološkim principima

Euharistijskim slavljem koje je u splitskoj katedrali Sv. Dujma predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i otvaranjem izložbe “Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.” svečano je u srijedu, 23. travnja obilježeno 800 godina postavljanja vratnica na splitsku katedralu.
Prema zapisima Tome Arhiđakona u kronici Historia Salonitana, točno u podne, na dan sv. Jurja, 23. travnja 1214. godine, splitski nadbiskup Bernard blagoslovio je nove vratnice splitske prvostolnice koje je izradio domaći majstor Andrija Buvina. U drvu hrasta, rogača i oraha izrezbario je dvadeset i osam prizora iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća. Na svakoj vratnici nalazi se po četrnaest plitkih reljefa uokvirenih bogatim geometrijskim i biljnim ornamentima. Zbog ekspresivnosti tih prikaza Buvinove vratnice ubrajaju se među iznimna ostvarenja hrvatske i europske romaničke umjetnosti.
Po završetku misnog slavlja u palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu otvorena je izložba fotografija autora Živka Bačića “Vratnice splitske katedrale 1214.–2014.” Izložbom započinje niz događanja koja će obilježiti taj značajan jubilej, od znanstvenog skupa u rujnu do istraživanja vratnica prema suvremenim restauratorskim metodološkim principima.
(ika/gk)