S 3100 studenata bečko je Sveučilište za glazbu i dramske umjetnosti jedno od najvećih u Europi. Tradicionalno se godišnje u velebnim prostorima Palače Auersperg organizira velika svečanost s nastupima polaznika studija koju se naziva „aufspiel“ što je svojevrsna igra riječi, budući da se „igra na instrumentima a i „igra“ se i u kazalištu, pa ta riječ kao „ulazak u karijeru“ obuhvaća sva područja koja uključuju različiti studijski odsjeci. Među brojnim odličnim studentima nastupila je i studentica iz Hrvatske, sopranistica Iva Martinčević. Svečanoj produkciji bila je 21. studenoga nazočna dr. sc. Zdenka Weber, ministar savjetnik.

Treba imati na raspolaganju tako veleban prostor s brojnim dvorana kao što je to bečka Palača Auersperg i tako veliki broj odličnih studenata kao što ih ima Sveučilište za glazbu i dramske umjetnosti u Beču, pa da se za više tisuća posjetitelja organizira velika produkcija na kojoj se mogu predstaviti mladi talenti. Upravo su o tim mladim talentima i međunarodnom sastavu studenata govorili rektor Sveučilišta Prof. Werner Hasitschka i znanstvenica dr. Renée Schroeder, koja je posebno naglasila povezanost znanosti i umjetnosti budući da ta područja traže veliku kreativnost i nadarenost.
Ali, najveće je udivljenje na svečanom otvorenju pobudio nastup dvanaestogodišnjeg violinista iz Kazahstana Daniela Lozakovitja. Njegova izvedba Introdukcije i Ronda capricciosa u a-molu, op. 28 Camillea Saint-Saënsa bila je dokaz da je doista riječ o „čudu od djeteta“, o talentu koji je u tako mladoj dobi ovladao tehnikom sviranja, a u sebi nosi poseban dar interpretiranja i nadasve emocionalno dojmljivog muziciranja. Svakako je to ime koje treba zapamtiti!
Novost ovogodišnje produkcije bila je dodjela Nagrade Casina Beč u iznosu od 10.000 eura koju je Casino namijenio najboljem natjecatelju. Višečlani žiri odlučio je nagradu dodijeliti talijanskom studentu u razredu fagota Raffaelu Gianottiju koji se predstavio s dva stavka iz Koncerta za fagot Carla Marie von Webera. Prije njega su kao kandidati za nagradu nastupili još Duo Dalia & Gleb, violinistica i violončelist te Anne Suse Enßle, koja je na blokflauti izvela dva barokna stavka a onda na jedinstvenoj kontrabasblokflauti izvela jednu suvremenu skladbu.
Bilo je zadovoljstvo čuti nastup studentice solo-pjevanja iz Hrvatske, Varaždinke, sopranistice Ive Martinčević koja je zajedno s austrijskim baritonom Wolfgangom Schwaigerom izvela duet iz Rossinijeve opere „Figarov pir“. Tako smo imali i našu predstavnicu među najboljima, što svakako govori o privlačnosti bečkog Sveučilišta na koje odlaze studirati i najambiciozniji mladi hrvatski glazbenici, a Iva Martinčević i Wolfgang Schwaiger će nastupiti i na koncertu koji kao Hommage à Milka Trnina VRH Beč organizira 5. prosinca u okviru 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču. Brojni drugi mladi glazbenici, glumci s kazališnim fragmentima i projekcije filmova studenata za film i režiju ispunili su višesatno druženje u Palači Auersperg kao posebno uspjelu prigodu javnog predstavljanja izvrsnih mladih umjetnika koji se školuju na tako uspješnoj visokoškolskoj umjetničkoj instituciji kao što je to Sveučilište za glazbu i dramske umjetnosti u Beču.

Tekst: Zdenka Weber; Fotografija: eVarazdin.hr