Predstojnik Milas i savjetnica Perkušić, zajedno sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj Anicom Djamić, održao je niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih udruga te je ujedno posjetio i prostore koje za pastoralnu službu koristi Hrvatska katoličke misija u Malmou.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate, Zvonko Milas i Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništava zajedno s hrvatskom zajednicom Kraljevine Švedske obilježili su 40. godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva „Jadran“.

Bogati kulturno- umjetnički program bila je prilika susreta sa svim generacijama hrvatske zajednice te ogled njihovog zajedništva i snažne povezanosti sa domovinom Hrvatskom.

U sklopu posjeta gradu Malmöu, 24. i 25. rujna, predstojnik Milas i savjetnica Perkušić, zajedno sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj Anicom Djamić, održao je niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih udruga te je ujedno posjetio i prostore koje za pastoralnu službu koristi Hrvatska katoličke misija u Malmöu.

U razgovoru sa predsjednicom Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Dianom Vukušić, predsjednikom HKD kluba Jadran Vinkom Stanišićem, direktoricom najstarijeg nogometnog iseljeničkog kluba NK Croatije Danom Zvjezdanom Percan te don Vladimirom Švendom, svećenikom Hrvatske katoličke misije u Kraljevini Švedskoj, razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj te su se istaknule mogućnosti suradnje Državnog ureda i švedske hrvatske zajednice, poglavito kroz programe i projekte.

Na sastanku je predstojnik MIlas, kao važno nacionalno pitanje, istaknuo očuvanje i učenje hrvatskog jezika. Očuvanje jezika, kulture i baštine, kazao je predstojnik, znači očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta.

Tijekom boravka u Kraljevini Švedskoj, izaslanstvo Državnog ureda, zajedno sa veleposlanicom Djamić, posjetilo je i sveučilišni grad Lund te se susrelo s dr. Majom Povrzanović Frykman, hrvatskom znanstvenicom na Sveučilištu u Lundu. Ovom prilikom razmotreno je niz ideja moguće znanstvene suradnje kao i mogućnost povezivanja švedskih i hrvatskih sveučilišta.

Fotogalerija