Za novu predsjednicu Udruge, na izbornoj skupštini u Vinkovcima, izabrana je književnica Anita Martinac iz Mostara

Početkom srpnja, u Slavoniji se okupilo oko četrdeset pjesnika koji se okupljaju u Udruzi Hrvatske izvandomovinske lirike HIL, te pjesnika-branitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pjesnici su posjetili Vukovar, Ilok, Vinkovce i Đakovo obilazeći prepoznatljive kulturne, gospodarske i vjerske znamenitosti, a s posebnim pijetetom i Memorijalno groblje u Vukovaru, spomenik Blagi Zadri i spomen – križ na Dunavu, gdje su položili vijence i svijeće.

Pridružili su se programu Đakovačkih vezova, a upriličen im je i prijem kod nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hrnića i u uredu gradonačelnika Đakova Roberta Francema.

Na prvoj pjesničkoj večeri 17. Susreta pjesnika HIL-e predstavili su se dugogodišnji članovi udruge: Željka Marija Čorak iz Vancouvera, Ivan Gerić iz Detroita, Nasja Bošković Mayer iz Saint Louisa, Nada Pomper Gulija iz Münchena, Nada Pupačić iz New Yorka, Ivanka Sabolić Rukavina iz Kenta, Mate Tafra iz Lausanne, Suzana Tkalčić iz San Pedro USA, Ivan Župa iz Beča Branka Grakalić iz Wila, Zoran Sova iz Las Vegasa, Nadica La Rosa iz Faruma, te pjesnici-branitelji Dubravko Dujić Dunja, Marijan Almaš, Larisa Stojanović, Verica Marunček i Anita Martinac.

Recenzentica dr.sc. Željka Lovrenčić predstavila je 16. zbirku pjesama HIL-e. Svoje stihove iz zbirke govorili su Florijan Bebić i Mijo Bijuklić Mišo iz Austrije, Dušanka Madunić Ivanković iz Italije, Ivanka Madunić Kuzmanović iz SAD-a, Anica Markov iz Venezuele, Nela Stipančić Radonić iz Njemačke i Nasja Zdenka Wickerhauser iz SAD-a.

O zbirci je nadahnuto govorila urednica svih zbirki pjesnika HIL- a i počasna doživotna predsjednica udruge Nada Pupačić, a program su vodile Ivanka Kuzmanović Greendale iz Wisconsina i Ivanka Sabolić iz Ohia.

Ovoj iznimno bogatoj pjesničkoj večeri nazočili su predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, državni tajnik Zvonko Milas , v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Marija Piskulić, te predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Na drugoj pjesničkoj večeri novim se radovima predstavilo šest novih i dvije starije članice : Ivica Apatić iz Beča, Josip Lučić iz Austrije, Miro Mandac iz Chicaga, Anita Martinac iz Mostara, Pero Rotim iz Innsbrucka, Joso Živković Soja iz Orašja, Ana Petrović i Anica Zdunić iz Beča.

O svima njima govorio je recenzent nove 17. zbirke dr. sc. Dean Slavić, a zbirka će biti predstavljena na slijedećem susretu HIL-a.

Udruga je proizašla iz Večeri hrvatske iseljeničke lirike u New York prije sedamnaest godina, a pokrenuta je inicijativa za registraciju Udruge u RH.

Na izbornoj skupštini, 7.srpnja u Vinkovcima, izabrano novo rukovodstvo Udruge. Za novu predsjednicu izabrana je književnica Anita Martinac iz Mostara.

Svojevrsni domaćin pjesnicima tijekom boravka u Slavoniji bio je Silvio Jergovič, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika.
Fenix-magazin/A. I.
(Fenix Magazin)