Dvodnevni kulturno-umjetnički program i svečana misa održani su posljednjeg vikenda u travnju u Svetištu sv. Leopolda Mandića. Susreti su nazočili veleposlanici Damir Grubiša iz Rima, Filip Vučak iz Vatikana, generalna konzulica Nevenka Grdinić iz Trsta, te uime Hrvatske zajednice i Saveza Hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murković iz Trsta

Hrvatska zajednica u Venetu i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula po sedmi su put organizirali susret Hrvata u Padovi, u čast proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića. Dvodnevni kulturno-umjetnički program i svečana misa održani su posljednjeg vikenda u travnju u Svetištu sv. Leopolda Mandića.
Uz svesrdnu pomoć i gostoprimstvo domaćina, kapucina u padovanskoj crkvi Sv. Leopolda, 27. travnja održan je koncert hrvatske klape „Chorus Croaticus“ iz Berna, te nastup fra Šimuna Šite Ćorića. Predstavljena je i knjiga Šimuna Šite Ćorića Gli occhi colmi di terra/Oči pune zemlje.
Predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu Dubaravka Čolak u svome je govoru rezimirala sedmogodišnje okupljanje Hrvata u prigodi Mandićeva blagdana, napomenuvši kako je velika pomoć stigla od hrvatskih svećenika, mladoga fratra Nikole Šanteka, samostana kapucina sv. Leopoda i konventualaca sv. Ante. Napomenula je i financijsku pomoć Ministarstva vanjskih poslova RH, veliki trud i dobrovoljni doprinos članova, te redovitu organizacijsku i financijsku podršku Ane Bedrine, voditeljice podružnice Hrvatske matice iseljenika u Puli.
Psiholog dr. sc. Šimun Šito Ćorić održao je 28. travnja predavanje u bazilici Sv. Antuna- aula Studi Teologici. Nakon predavanja ponovno je nastupio vokalni ansambl „Chorus Croaticus“ uz dalmatinske, domoljubne i duhovne pjesme, a pridružio im se i fra Šito s gitarom.
Vrhunac okupljanja bila je svečana misa u Svetištu, a misno slavlje je predvodio fra Šito Ćorić i fra Nikola Šantak.
Susretu Hrvata u Padovi nazočili su veleposlanici Damir Grubiša iz Rima, Filip Vučak iz Vatikana, generalna konzulica Nevenka Grdinić iz Trsta, te uime Hrvatske zajednice i Saveza Hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murković iz Trsta. Uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH došli su Dubravka Severinski i Žana Ćorić, te iz HMI Ana Bedrina, voditeljica podružnice u Puli. Na Susret su došli i Hrvati iz Slovenije i Hrvatske, iz Portoroža i Kopra te iz Pule i Medulina.

Tekst: Ana Bedrina