Potomci obitelji Santiaga Uskokovića Sirge obukli su se u bijelo, Gregorija Uskokovića Sirge u plavo a potomci Marka Uskokovića Ivankovića u crveno. To nije bilo slučajno, namjera je bila da svojim tijelima naprave hrvatsku zastavu

Vijest je stigla iz Guayaquila u Ekvadoru gdje su se 2. rujna okupili svi predstavnici obitelji Uskoković, koji tu žive već od kraja 19. stoljeća kada su na to područje došli iz okolice Dubrovnika.
Najveći dio onih koji su došli na obiteljski sastanak su iz pokrajine Guayas, ali neki su se potrudili doći i iz drugih mjesta poput Bahie de Caraquez i Chone.
Potomci obitelji Santiaga Uskokovića Sirge obukli su se u bijelo, Gregorija Uskokovića Sirge u plavo a potomci Marka Uskokovića Ivankovića u crveno. To nije bilo slučajno, namjera je bila da svojim tijelima naprave hrvatsku zastavu.
Cijela inicijativa započela je od Hernana Uskokovića koji je želio okupiti sve potomke onih koji su došli u Ekvador još 1880. godine. Dva maila bila su dovoljna da se napravi ovakav skup.

Tekst: Branka Bezić Filipović