Peti jubilarni međunarodni folklorni festival hrvatskog folklora okupio je 17 folklornih društava, a stručni žiri odabrao je najbolje u predviđenim kategorijama te dodijelio i posebne nagrade za najbolji vokalni ansambl, najbolji tamburaški ansambl, najbolji scenski nastup, najbolju koreografiju te za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji

U Filderstadtu je 14. listopada održan 5. Susret čuvara hrvatske etno baštine pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika. Važnost ovoga susreta baštine je očuvanje hrvatskog narodnog blaga, ali i prijenos svih znanja i učenja iseljenika na njihovu djecu i unuke s ciljem jačanja svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu.
Prema riječima organizatora Dražena Žugca: „Važno je spajati društva iz Hrvatske i Njemačke iz drugih zemalja gdjegod Hrvati žive, da u budućnosti zajedno nadograđujemo ljubav prema domovini kako se ne bi zaboravili jezik, kultura, a naposljetku kako bi se svi zajedno okupili i družili“.
Peti jubilarni međunarodni folklorni festival hrvatskog folklora okupio je 17 folklornih društava koja su se natjecala u dvije kategorije – folklorna društva iz domovine i iseljeništva (izvorni i koreografirani folklor).
Stručni žiri u sastavu Tibor Bun, Vjekoslav Martinić, Miroslav Šilić, Katarina Horvatović, Vedran Vidović i Snježana Jurišić odabrao je najbolje u predviđenim kategorijama te dodijelio i posebne nagrade za najbolji vokalni ansambl, najbolji tamburaški ansambl, najbolji scenski nastup, najbolju koreografiju te za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji.
Pokrovitelj zahvaljuje organizatorima, sudionicima, publici i medijima na sinergiji i predivnom danu za pamćenje – do iduće godine.

Tekst: Snježana Jurišić