Seminar organizira Hrvatska matica iseljenika, a umjetnički ga vodi i oblikuje kazališna redateljica iz Zagreba Nina Kleflin

Ljubav prema kazališnoj umjetnost i hrvatskome jeziku okupit će i ove godine na otočiću Galevcu (Školjiću) glumce amatere i svih krajeva svijeta.
Od 5. do 13. srpnja samostan Sv. Pavla Pustinjaka bit će njihova pozornica, njihovo nadahnuće i utjeha na seminaru „Stvaranje kazališta“ koji po šesnaesti put organizira Hrvatska matica iseljenika, a umjetnički ga vodi i oblikuje kazališna redateljica iz Zagreba Nina Kleflin.
– Polaznici dolaze iz desetak zemalja – Kanade, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Makedonije, a seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu, kaže Nives Antoljak iz Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika.
Prema uhodanom ritmu, u jutarnjemu, dvosatnom teoretskom bloku proći se sve važne teme vezane uz stvaranje kazališta. Poslijepodnevni blokovi zamišljeni su kao probe na kojima će grupa prolaziti ono što se obrađivalo u teoretskom dijelu. Scenski će se postaviti jedan kraći domaći, suvremeni komad koji će se pred publikom igrati posljednje večeri seminara.
(visitislandugljan.com)