Odsjek plesa osnovan u sklopu Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Plesni umjetnici do sada su se obrazovali na stranim visokoškolskim ustanovama.

Javnim potpisivanjem Sporazuma o financiranju izvođenja preddiplomskih sveučilišnih studija Suvremeni ples i Baletna pedagogija u akademskoj godini 2013./2014., 17. srpnja je u Zagrebu inauguriran novi Odsjek plesa osnovan u sklopu Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o projektu na čijoj su pripremi tijekom pet godina zajedno radili Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Sveučilište u Zagrebu sa svojom sastavnicom Akademijom dramske umjetnosti (ADU), a sporazum su na posebnoj svečanosti u foajeu Državnog arhiva u Zagrebu potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.
Ministrica Zlatar Violić kazala je kako taj studij predstavlja najveći oblik organiziranosti na akademskoj razini “kojim se priznaje ples kao područje koje, uz svoje mjesto na izvedbenoj sceni, može biti oblikovano kao studijski program”. “Nije slučajno da je taj projekt realiziran upravo na Sveučilištu u Zagrebu, budući da je Zagreb već desetljećima mjesto gdje su se iz generacije u generaciju razvijali izvrsni plesači, koreografi i baletni umjetnici s velikim svjetskim karijerama”, kazala je ministrica.
Sredstva za otvaranje šest radnih mjesta u sklopu Studija plesa – tri docenta, jednog asistenta i dva umjetnička suradnika – osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar Jovanović kazao je kako je riječ o odličnoj, progresivnoj ideji koja pokazuje inovativnost, znanje i poduzetništvo i jamči budućnost i prepoznatljivost zagrebačkog Sveučilišta i ADU-a, te najavio da će MZOS sudjelovati i u financiranju troškova vanjske suradnje i materijalnih troškova “kako bi taj studij dobio vjetar u leđa koji mu je potreban da bude zaista reprezentativan za zagrebačko sveučilište ali i za Hrvatsku”.
Rektor Bjeliš napomenuo je da je riječ o projektu koji se ostvarivao dugo i s dosta napora, ali je zahvaljujući upornosti svih dionika konačno doveden do realizacije “kako bi se danas Sveučilište pokazalo i dokazalo kao istinski sveobuhvatno”. “Nailazili smo na niz prepreka, no ostvarili smo skoro sve što smo zamislili”, kazao je.
Jedna od stvari koje se zasad nisu realizirale, kako je istaknuo, prostorni je aspekt plana koji se odnosi na koncept oživljavanja prostora Studentskog centra u Savskoj ulici kao središta novih kreativnih sadržaja, za što su sredstva osigurana ali je projekt zakočen u sklopu sanacijskog postupka Studentskog centra.
Alternativno rješenje ostvareno je zahvaljujući suradnji s Plesnim centrom Tala, gdje je Studiju osiguran privremeni prostor za rad u studijskoj godini 2013./2014.
U preddiplomski studij “Baletna pedagogija” upisivat će se prvenstveno baletni umjetnici i plesači nacionalnih kuća s plesačkim stažom, koji zasad imaju samo srednje obrazovanje a kojima treba dokvalifikacija kako bi se nakon završene plesačke karijere mogli baviti pedagoškim radom. No, prijaviti se mogu i učenici koji su završili baletnu školu i žele odmah krenuti u pedagoški rad. Program “Suvremeni ples” namijenjen je svim mladim ljudima s određenim plesnim iskustvom, iako završena plesna škola nije obvezna ali je bonus, a prijemni će ispit biti praktičan.
Predstojnica novog Odsjeka plesa je docentica ADU-a Andreja Jeličić, a predavače će činiti kombinacija domaćih priznatih umjetnika koji su završili plesne škole u inozemstvu ili već sudjeluju u nekim studijskim programima, i gostujućih profesora s inozemnih institucija. Već je u planu suradnja s Mađarskom plesnom akademijom, te s umjetnicima iz Nizozemske, Velike Britanije i SAD-a.
(MK/Hina)

VIŠE