Najbolja hrvatska maratonka Lisa Christina Stublić (29) istrčala stazu za dva sata, 34 minute i 49 sekundi. Lisino najbolje vrijeme na maratonu je 2:25.44 koje je postavila u Zürichu ove godine

Najbolja hrvatska maratonka Lisa Christina Stublić (29) osvojila je 12. mjesto na jednom od najprestižnijih maratona na svijetu u New Yorku.
Stublić je istrčala stazu za dva sata, 34 minute i 49 sekundi zaostavši za pobjednicom Kenijkom Priscah Jeptoo nešto manje od devet minuta. Lisino najbolje vrijeme na maratonu je 2:25.44 koje je postavila u Zürichu ove godine.
Jeptoo je slavila ispred Etiopljanke Buzunesh Debe koja je bila druga i 2011. Treće mjesto osvojila je Latvijka Jelena Prokopcuka. Jeptoo je nakon današnje pobjede bogatija za 600.000 američkih dolara – sto tisuća je dobila za pobjedu u New Yorku, a još pola milijuna dolara za ukupno slavlje na šest najvećih maratona svijeta.
Kod maratonaca slavio je Kenijac Geoffrey Mutai. Obranio je naslov pobjednika nakon što je na ulicama New Yorka slavio i 2011. Maraton je bio otkazan prošle godine zbog prolaska oluje Sandy.
Mutai je prije dvije godine pobijedio s rekordom staze 2:05.06, a ovog je puta istrčao vrijeme 2:08.24. Drugo mjesto s 52 sekunde zaostatka osvojio je Etiopljanin Tsegaye Kebede, a treći je bio Južnoafrikanac Luspaho April.
Mutai je za trijumf dobio 100.000 dolara, međutim Kebede je dobio ček na pet puta veći iznos zbog ukupne pobjede na World Marathon Majors, najvećim svjetskim maratonima u koje se ubrajaju Tokio, Boston, London, Berlin, Chicago i New York.
(HRT)

Doznajte više