„Hrvatski Shakespeare“ zaživio je u novom mediju zahvaljujući ilustracijama Dubravka Kastrapelija, koji je tako Stanca učinio pitkijim i prihvatljivijim od uobičajene lektire

Više od pola tisućljeća od nastanka Novela od Stanca Marina Držića dobila je novo ruho: svoje prvo cjelovito strip-izdanje. „Hrvatski Shakespeare“ zaživio je u novom mediju zahvaljujući ilustracijama Dubravka Kastrapelija, koji je tako Stanca učinio pitkijim i prihvatljivijim od uobičajene lektire.
Dvostruko rimovani dvanaesterac u sedam prizora, ukupno 316 stihova – našlo se u stripu. Novela od Stanca u tušu u boji pritom nije skraćena ni mijenjana. Novelu od Stanca smo odabrali za transponiranje u mediji stripa jer – kao što je Frano Čale rekao – radi se o najkraćem i najsavršenijem Držićevom djelu, objašnjava ilustrator Dubravko Kastrapeli i dodaje: Tu nema priliku za izbjegavanje ili preskakanje dijelova, da bi si olakšali ako nešto ne razumijete – tako da je sve trebalo dobro iščitati.
Novela je sa svim svojim replikama bila savršeni odabir za prvo Držićevo djelo u stripu, a Kastrapeli prvi autor koji je to učinio. Držića je jako teško čitati – to mi iz Dubrovnika dobro znamo i svjesni smo toga – zato je na kraju stripa rječnik u kojemu možemo naći sve te arhaične riječi dubrovačke renesanse, kaže autorica predgovora Anita Ruso.
Taj projekt je nastavak suradnje Doma Marina Držića i autora zahvaljujući kojoj je već nastala Novela u obliku bojanke – slikovnice, namijenjene vrtićkoj djeci i osnovnoškolcima. Novela u stripu najprije je predstavljena Dubrovčanima potkraj 2017. To je, naime, godina kada smo obilježavali 450 godina smrti našeg najvećeg komediografa, napominje ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić te ističe: U budućnosti se nadamo da se suradnja nastavlja s ponovnim strip izdanjem jednog drugog cjelovitog strip izdanja – Dunda Maroja.
O potražnji dovoljno govori to da je nakon prvih 500 primjeraka, tiskano još 2000 – koji će kao hvalevrijedan projekt biti darovani hrvatskim knjižnicama. Prve je primjerke dobila Knjižnica Bogdana Ogrizovića u kojoj je 10. siječnja održano zagrebačko predstavljanje tog izdanja.
(HRT)