Kovačić je aktivni član hrvatske zajednice, suosnivač je Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba i suradnik revije Studia Croatica od samih početaka. Godinama je surađivao u financiranju časopisa Croatische Berischte, te Hrvatske revije

Miro Kovačić rođen je u Puli 24. ožujka 1914. Roditelji su mu bili Alexander Kovačić i Elvira Del Bianco (otac Talijan i majka Hrvatica). Otišao je s obitelji živjeti u Zagreb, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.
Budući je Jugoslavija 1939. objavila mobilizaciju i Kazimir je bio uključen kao pričuvni potporučnik, što je i ostao sve do kapitulacije u travnju 1941. Nakon proglašenja NDH, pozvan je da se kao časnik uključi Hrvatska dobrovoljačku legiju koja je bila poslana u Ukrajinu. Tijekom 1943. i početkom 1944. premješten je u Karlovac kao komandant blindiranog vlaka koji je nadgledao i osiguravao redovni promet vlakova u toj zoni. Potom je bio premješten kao komandant u Markuševac, gdje je bilo sjedište Hrvatskog oklopnog zapovjedništva u kojem je ostao do kraja rata. Nakon kapitulacije Njemačke, cijela se jedinica povukla iz Markuševca i uputila prema Sloveniji. Nakon sukoba s partizanima, koji su nastojali spriječiti predaju, stigli su u Bleiburg 15. svibnja 1945.
Kovačić je pješice prošao cijeli put, od Bleiburga do Kovina u Srbiji, od oko 600 km u četiri mjeseca pod izuzetno neljudskim uvjetima. Iz Kovina se uputio u Zagreb, gdje ga je čekala supruga.
U listopadu 1945. izvršio je najrizičniju operaciju u svom životu i otputovao u Trst. Supruga Nada Pongračić mu se pridružila i tamo su živjeli dvije iduće godine. U prosincu 1947. ukrcali su se na brod Santa Cruz, u organizaciji Međunarodne organizacije za izbjeglice (IRO), i uputili za Buenos Aires. Stigli su u siječnju 1948.
Njihovo dvoje djece, Danimir i Vesna, rođeni su u Buenos Airesu, a danas Kovačići imaju i petero unučadi. Kovačić je najprije radio kao metalurški radnik, da bi kasnije osnovao svoju vlastitu građevinsku tvrtku.
Kovačić je aktivni član hrvatske zajednice, podupire i pomaže brojne dobrotvorne i kulturne aktivnosti. Suosnivač je Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba i suradnik revije Studia Croatica od samih početaka. Godinama je surađivao u financiranju časopisa Croatische Berischte, koji su u Njemačkoj izdavali novinari Ivona Dončević i Stjepan Šulek te Hrvatske revije, koju je izdavao prof. Vinko Nikolić u Barceloni. Neumorni je suradnik Hrvatskog Caritasa i drugih hrvatskih iseljeničkih udruga.
Dana 18. kolovoza 2006. Zastupnički dom Kongresa Argentinske Republike dodijelio je Kazimiru Kovačiću priznanje «Mayor Notable Argentino».
U ožujku ove godine proslavio je stoti rođendan zajedno sa svojom obitelji i prijateljima. Tom je prigodom izjavio da je to najsretniji dan u njegovu životu.

Tekst: Stella Hubmayer