Obilježavanje stote obljetnice nastanka i objavljivanja dječjega romana Ivana Brlić-Mažuranić prava je prigoda da se predstave izdanja ovoga naslova koja se nalaze u fondu NSK u Zagrebu, kao jedne od središnjih ustanova u kulturi koja čuva nacionalno i kulturno blago naše zemlje

Otvorenjem izložbe Hlapićevih 100 u 100 Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu www.nsk.hr pridružuje se manifestaciji Hlapić 2013. – sto godina objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, koja se odvija u cijeloj Hrvatskoj. Izložba će biti postavljena u predvorju Knjižnice od 3. do 17. rujna 2013.
Kada je Ivana Brlić-Mažuranić započela svoje pripovijedanje o malenome postolaru, vjerojatno nije ni slutila koliku će mu popularnost priskrbiti među naraštajima budućih čitatelja – i ne samo mladih. Iako pripadaju korpusu hrvatske dječje književnosti, Čudnovate zgode šegrta Hlapića sasvim su ozbiljna literatura u koju rado zaviruju odrasli.
Obilježavanje stote obljetnice nastanka i objavljivanja dječjega romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića prava je prigoda da se predstave izdanja ovoga naslova koja se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao jedne od središnjih ustanova u kulturi koja čuva nacionalno i kulturno blago naše zemlje.
Naziv izložbe obilježava Hlapićevih sto godina u sto izložaka koji čine izbor iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za potrebe izložbe izdvojen je dio fonda knjiga i časopisa iz Zatvorenoga spremišta, Zbirke doktorskih disertacija i magistarskih radova te Zbirki građe posebne vrste, odnosno građu iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga te Zbirke muzikalija i audiomaterijala. (NSK)