Na tako malo mjesta stane toliko prirodnih blaga…sintagma je koju do mile volje možemo ponavljati za sve naše regije.

Tako primjerice južni kraj Dalmacije pomno sakriva u njedrima svog kristalno bistrog zaljeva, savršene uvjete za uzgoj školjki i riba. Jeste li znali da je malostonski zaljev jedino mjesto u svijetu u kojem se uspješno uzgaja europska kamenica Ostrea edulis, kamenica koja je kvalitetom i ukusom najtraženija i najcjenjenija kamenica u Europi a raskoš njena okusa je bila prepoznata još u rimskom dobu?

Ili da se u Malostonskom zaljevu nalazi i Stonska solana, jedna od tri u Hrvatskoj, ali najstarija u Europi, čiji se osnutak veže za četrnaesto stoljeće, a berba soli se i do danas vrši na tradicijski način.

Osim ‘Ostree edulis’, u zaljevu se uzgaja i mediteranska kamenica (Mytilus galloprovinicialis). Ljubitelji ovog afrodizijačkog jela, stonskim i mediteranskim kamenicama teško mogu odoljeti. Jedinstvena putena aroma i neodoljiv okus čistog mora koji se osjeti u ovim morskim zalogajima, napravili su od malostonskog zaljeva prepoznatljivu destinaciju i mjesto vrsne gastronomije kojoj su upravo kamenice zaštitni znak.
Autor: Croatian Hot Spots (Net)

VIŠE