Međunarodni znanstveni skup bit će središnji događaj povodom obilježavanja stogodišnjice prvoga objavljivanja zbirke “Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić. Uz Hrvatsku udrugu istraživača dječje književnosti (HIDK), suorganizatori Konferencije su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matica hrvatska (MH), a Konferencija je dobila visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti poziva na svečano otvaranje međunarodne znanstvene konferencije ‘Stoljeće priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić’ koje će se održati u srijedu, 12. listopada s početkom u 17 sati u, dok će konferencija trajati od 13. do 14. listopada. Organizatori su Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska.

Kao osobni izaslanik predsjednice RH skup će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.
Međunarodni znanstveni skup Stoljeće “Priča iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić bit će središnji događaj povodom obilježavanja stogodišnjice prvoga objavljivanja zbirke “Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić. Uz Hrvatsku udrugu istraživača dječje književnosti (HIDK), suorganizatori Konferencije su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matica hrvatska (MH), a Konferencija je dobila visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Zaljubljenici u bajke ove autorice, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, okupit će se u zajedničkom nastojanju da kritički preispitaju mnogobrojne aspekte ove jedinstvene prozne zbirke. “Priče iz davnine” jesu najčešće objavljivana i prevođena hrvatska prozna zbirka knjiga koja cijelo jedno stoljeće nalazi svoje dječje i odrasle čitatelje. Knjiga je prevedena na više desetaka jezika i nalazi se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta. Autorica je vrlo brzo nakon njezina objavljivanja, te osobito nakon prijevoda na engleski jezik (svega osam godina nakon hrvatskoga originala), stekla naklonost međunarodne književne kritike. Zahvaljujući “Pričama iz davnine“ Ivana Brlić-Mažuranić je čak četiri puta nominirana za najveću književnu nagradu, onu Nobelovu, a u hrvatskoj kulturnoj povijesti ostala je zapamćena i kao prva žena članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti). Konstruiravši originalan bajkoviti svijet na podlozi hrvatske usmene književnosti i slavenske mitologije, autorica je stvorila iznimno poticajno djelo koje ni stoljeće kasnije ne prestaje pobuđivati čitateljski, kritičarski, obrazovni, znanstveni i umjetnički interes.

Znanstveni skup posvećen stotoj godišnjici izdanja Priča iz davnine usmjerit će se na književnopovijesne i kulturološke aspekte Priča iz davnine, književnoteorijske pristupe Pričama iz davnine, jezično-stilski aspekte bajki Ivane Brlić-Mažuranić, njihovu ulogu u odgojno-obrazovnom kontekstu te na generalnu poziciju opusa Ivane Brlić-Mažuranić u kontekstu europske i svjetske književnosti. Također, u fokusu književno-znanstvenih razgovora, diskusija i interpretacija bit će i žanr bajke generalno, sa svim svojim specifičnostima i karakteristikama koje ovoj književnoj vrsti osiguravaju opstanak u svim vremenima i kulturama.

Program konferencije možete preuzeti ovdje.