Oko četvrtine EU zaštićeno je ekološkom mrežom Natura 2000, za koju je u Hrvatskoj predloženo 37 posto teritorija, što je najviše u EU-u. U Hrvatskoj je ukupno zaštićeno 435 područja s oko 8,5 posto njezina ukupnog područja, od čega oko polovinu zauzima 11 parkova prirode. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj iznosi oko 38.000 dok je pretpostavljeni broj, smatra se, možda veći od sto tisuća. Podzemna fauna Dinarida ima najveću raznolikost na svijetu. Potvrđeno je najmanje 1240 vrsta, što je najmanje dvostruko veći broj od svjetskog prosjeka

U Europsku uniju, zajednicu država s najvećim omjerom zaštićene prirode na svijetu, prostorno malena Hrvatska unosi iznimno vrijednu, rijetku i raznoliku prirodu koja je po površini zaštićenih područja ispod europskog prosjeka, a po površini ekološke mreže Natura 2000 postotno najveća u EU.
Natura 2000 je temeljni program kojim EU pokušava zaustaviti dramatično uništavanje biološke raznolikosti, stručnjaci kažu, najveće u povijesti planeta Zemlje. Izumiranje prijeti za više od 700 vrsta u Europi, većinom ptica i sisavaca.
Oko četvrtine Europske unije zaštićeno je ekološkom mrežom Natura 2000, za koju je u Hrvatskoj predloženo 37 posto teritorija, što je najviše u EU-u.
U Hrvatskoj je ukupno zaštićeno 435 područja s oko 8,5 posto njezina ukupnog područja, od čega oko polovinu zauzima 11 parkova prirode, podaci su Državnog zavoda za zaštitu prirode. Zaštićena područja čine još dva stroga rezervata, osam nacionalnih parkova, 79 posebnih rezervata, dva regionalna parka, zatim spomenici prirode, značajni krajobrazi, park-šume i spomenici parkovne arhitekture.
Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj iznosi oko 38.000 dok je pretpostavljeni broj, smatra se, možda veći od sto tisuća. Među njima je čak 2235 ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i podvrsta. S više od pet i pol tisuća vaskularnih biljnih vrsta Hrvatska je uz Sloveniju, Albaniju i BiH vodeća po broju biljaka po jedinici površine u Europi. Samo na Velebitu zabilježeno je oko 2700 takvih biljnih vrsta, šo je jednako ukupnom broju biljnih vrsta cijele Njemačke gotovo sedam puta veće od Hrvatske. Također, sa 152 vrste slatkovodnih riba, Hrvatska je jedna od najbogatijih u Europi.
Podzemna fauna Dinarida ima najveću raznolikost na svijetu. Potvrđeno je najmanje 1240 vrsta, što je najmanje dvostruko veći broj od svjetskog prosjeka. Većina te faune nastanjuje podzemlje krša. U Hrvatskoj je najbogatiji sustav Vilina špilja Ombla, ujedno i jedan od najbogatijih u svijetu.
(HRT)