Hrvatska rimska zajednica svečano je proslavila blagdan u Papinskom hrvatskom zavodu i Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller u koncelebraciji s apostolskim nuncijem nadbiskupom Martinom Vidovićem i sedamdesetak svećenika

Hrvatska rimska zajednica svečano je proslavila blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, u Papinskom hrvatskom zavodu i Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko je slavlje predvodio i propovijedao pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller u koncelebraciji s apostolskim nuncijem nadbiskupom Martinom Vidovićem i sedamdesetak svećenika. Među njima su bili, uz poglavare i studente Zavoda, mons. Henryk M. Jagodzinski iz Državnoga Tajništva Svete Stolice; p. Benedikt Lautenbacher SJ, rektor Zavoda „Germanicum et Hungaricum”; p. Ante Lozuk SJ, rektor Russicuma; mons. Vladimir Stahovec, rektor slovačkoga zavoda; p. Siniša Balajić OFM – rektor Antonianuma; o. Zdenko Krišić OCD – rektor Terezianuma, predstavnici drugih zavoda i rimskih dikasterija te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu. Pročelnik Kongregacije za proglašenje svetima kardinal Angelo Amato uputio je pozdrav i čestitku pisanim putem. Misi su također nazočili brojni veleposlanici pri Svetoj Stolici i drugi diplomatski djelatnici: Filip Vučak – Republika Hrvatska, Slavica Karačić – Bosna i Hercegovina, Juan Carlos Gamarra Skeels – Peru, Gabor Gyorivanyi – Mađarska, Peter Sopko – Slovačka, Mariano Palacios Alcocer – Meksiko. Veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji prof. Damir Grubiša uputio je svoje čestitke i pozdrave sa službenoga puta. Valja istaknuti da je i talijanski katolički dnevnik “Avvenire” na istaknutom mjestu donio 10. veljače u rubrici “svetac dana” izvješće o bl. kardinalu Alojziju Stepincu.
Na početku euharistijskoga slavlja rektor Zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan pozdravio je sve nazočne te izrazio svoju osobitu radost što slavlje predvodi kardinal Gerhard Ludwig Müller. Naime, kako je istaknuo mons. Bogdan, proslavu Stepinčeva u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima redovito predvodi predstojnik jednog od rimskih dikasterija, a kardinal Müller je četvrti u nizu pročelnika Kongregacije za nauk vjere koji su prihvatili poziv hrvatske zajednice. Prije njega su to učinili njegovi neposredni prethodnici kardinal Franjo Šeper (1970. – 1981.), Joseph Ratzinger (1998.) i William Levada (2010.).
Nakon euharistijskoga slavlja rektor mons. Jure Bogdan zahvalio je kardinalu Mülleru, članovima diplomatskoga zbora, predstavnicima papinskih zavoda i sveučilišta, članovima raznih dikasterija Rimske Kurije te svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima koji su sudjelovali na proslavi.Osobito je zahvalio mješovitom zboru župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Jelse, s otoka Hvara, pod ravnanjem Slavka Reljića, koji su pjevali na misi. Za ovu su prigodu stigli u pratnji svoga župnika mons. Stanka Jerčića, generalnoga vikara Hvarske biskupije i don Jure Martinića. Također je zahvalio bogoslovima u liturgijskoj asistenciji, pitomcima Papinskoga zavoda „Germanicum et Hungaricum” čiji je član svojedobno bio i bl. Alojzije Stepinac.
Nakon euharistijskoga slavlja bila je prigoda za razgovor i susret uz domjenak u zavodskim prostorijama.
(IKA)

Više