Profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu te jedan od sudionika međunarodne konferencije u Splitu izjavio kako je njegov tim upravo završio trogodišnje istraživanje o lijeku za karcinom pluća

Dr. sc. Igor Štagljar, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu te jedan od sudionika međunarodne konferencije u Splitu, u središnjem Dnevniku HRT-a  4. srpnja rekao je kako je njegov tim upravo završio trogodišnje istraživanje o lijeku za karcinom pluća.

Sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica, koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je predivna vijest za oboljele – izjavio je Štagljar.

Podsjetimo, godišnje od karcinoma pluća u svijetu umre čak 1,6 milijuna ljudi.

Inače, na međunarodnoj konferenciji u Splitu raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima i njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

Naš profesor s kanadskog sveučilišta osvrnuo se i na situaciju u hrvatskoj znanosti.

Stvari bi mogle funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani. Znanost treba dati u ruke najboljima – zaključio je Štagljar.
(www.jutarnji.hr)