Njegovo mu je matično Sveučilište u Torontu, na kojem sa svojim timom traga za lijekom protiv neizlječivih bolesti, dopustilo da na MedILS-u provodi i do tri mjeseca godišnje kako bi u Splitu mogao pokrenuti znanstvene projekte

Mediteranski institut za istraživanje života MedILS u Splitu dobiva veliko pojačanje. Jedan od naših najpoznatijih znanstvenika u svijetu, ugledni molekularni biolog Igor Štagljar, prihvatio je ponudu da upravo na splitskom institutu vodi svoj laboratorij, što znači da se uskoro uključuje u hrvatski znanstveni život. Kako nam otkriva sam Štagljar, njegovo mu je matično Sveučilište u Torontu, na kojem sa svojim timom traga za lijekom protiv neizlječivih bolesti, dopustilo da na MedILS-u provodi i do tri mjeseca godišnje kako bi u Splitu mogao pokrenuti znanstvene projekte koji će potpuno biti odvojeni od projekata na kojima radi u matičnom laboratoriju u Torontu.

Njegove nove projekte na MedILS-u, koje tek planira pokrenuti, financirat će, kaže, isključivo hrvatski i fondovi EU. Dakle, bit će potpuno neovisni o njegovim projektima koje financiraju kanadske i američke fondacije, a riječ je o nevjerojatnih 12 milijuna dolara za iduće četiri godine.

– Za godinu dana ću svoj lijek protiv raka pluća primjenjivati na prvim pacijentima Uzor Planck, Curie, Pasteur , kaže Štagljar. Velika mi je želja da od MedILS-a napokon napravimo respektabilan znanstveni institut koji će biti konkurentan ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima te da na MedILS-u educiram perspektivne hrvatske znanstvenike. A koliko je i mojem matičnom sveučilištu u Torontu stalo da MedILS uspije najbolje se vidi iz činjenice da su mi dozvolili boravak u Hrvatskoj tri mjeseca a da mi nisu smanjili plaću – kaže Štagljar. Naglašava i kako je jedan od glavnih ciljeva MedILS-a da ponudi novi model organiziranja znanstveno-istraživačkog rada u Hrvatskoj, analogan funkcioniranju Instituta Pasteur i Curie u Francuskoj te Max Planck Instituta u Njemačkoj, tj. da institut zadrži funkcionalnu neovisnost, a time i sve pretpostavke za znanstvenu izvrsnost.

Važno je reći i da svih stotinjak Max Planck privatnih instituta izdašno financira njemačka država, a i 90 % sredstava također privatnog instituta Pasteur u Parizu dolazi iz državnih izvora, no oni i dalje ostaju autonomni – pod pokroviteljstvom su ministarstava znanosti koja se, međutim, nemaju prava miješati u rad instituta, ali smisao financiranja vide u vrijednosti projekata koji s tih instituta dolaze – kaže Štagljar. Na ulazak u projekt MedILS odlučio se jer drži da u hrvatskoj postoji golem znanstveni potencijal, ali i zato što vjeruje u MedILS koji je, kaže, na vrlo važnoj prekretnici. Stoga se nada da će i Vlada i Ministarstvo znanosti prepoznati potencijal i važnost tog splitskog instituta koji je utemeljen 2003. s namjerom da postane jedna od najelitnijih znanstvenih institucija u svijetu, što se i očekivalo s obzirom na to da ga je pokrenuo vrhunski znanstvenik Miroslav Radman.

– Nadam se da ćemo dobiti podršku države, a to bi značilo da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Vlada RH ubrzo repozicionirati MedILS u svojim strateškim planovima za znanost i gospodarstvo, upravo onako kako je to bilo i zamišljeno godinama prije, tijekom osnivanja instituta. Uvjeren sam da će takvo povjerenje MedILS opravdati u vrlo skoroj budućnosti te da će iz njega ubrzo izaći brojne nove publikacije i patenti – poručuje Štagljar.
(www.vecernji.hr)