Članovi obitelji Srhoj, razasuti po cijeloj Australiji i Novom Zelandu, već se 38 godina ondje okupljaju na obiteljskim susretima. Na njima svake tri godine bude i po više stotina ljudi, a o ovoj je obitelji napisana i knjiga

Članovi obitelji Srhoj, razasuti po cijeloj Australiji i Novom Zelandu, već se 38 godina ondje okupljaju na obiteljskim susretima. Na njima svake tri godine bude i po više stotina ljudi, a o ovoj je obitelji napisana i knjiga.

Franica Kumlanc Srhoj (74) danas živi u Veneciji. Po struci učiteljica i pedagoginja, posljednjih 20 godina svog života posvetila je pisanju. Dosad je izdala 12 knjiga. Zajedno sa sinom Janijem Kumlanc Srhojem (45) koji radi kao televizijski voditelj i novinar u Puli napisala je knjigu ‘Korijeni. Njihova zajednička knjiga 2016. predstavljena je u australskoj Mareebi tijekom susreta Srhojevih.

Franičin djed po majci, Stjepan, krenuo je 1928. u Australiju i radio je na farmi duhana i šećerne trske. Ubrzo poziva sinove iz Lovišta, Vladu i Filipa koji su pozvali djecu trećeg brata Stipice. Djed se vratio nešto prije Drugog svjetskog rata, a njegov brat Nikola otišao je Argentinu. Njegovi mnogobrojni potomci danas većinom žive u gradu Santa Fe.

Australski rođaci su uspješni farmeri. Umberto Srhoj bavi se uzgojem limete i proizvodnjom mesa, a iz užitka uzgaja konje za utrke.

Franičin djed po ocu, Jakov Srhoj, i njegov brat Mate krenuli su na Novi Zeland 1896. godine. Djed se razbolio i brzo vratio, a Mate se obogatio i oženio Vicom Matijević iz Bogomolja. Bavili su se vinovom lozom i mljekarstvom.
Susretu obitelji Srhoj godine 2009. u Aucklandu prisustvovalo je oko 300 ljudi.

Franica i Jani najavljuju svoj novi projekt koji su u listopadu predstavili u pokrajini Molise.
(www.croexpress.eu)