Hrvatsku zajednicu iz Mađarske predstavljali su dr. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Branka Pavić Blažetin, glavna urednica Medijskog centra Croatica, dr. Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu te Renata Balatinac, suradnica hrvatske redakcije Mađarskog radija i televizije

Konzulat Mađarske u Hrvatskoj, Dubrovnik u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Zakladom Caboga Stiftung organizirao je znanstveni kolokvij pod nazivom Srednjoeuropski književni dijalozi (kulture, jezici i književnosti u kontaktu) u Dubrovniku, u prostoru Ljetnikovca Bunić Kaboga, u razdoblju od 13. do 16. travnja 2016. godine.
Kroz komparatističke rasprave propitivao se položaj hrvatske književnosti u srednjoeuropskom i mediteranskom kontekstu te u književnim dijalozima uspostavljala se relacija hrvatske i drugih književnosti kroz društveno-povijesni pregled. Isto tako, valorizirala se hrvatska, posebice dubrovačka književnost s motrišta raznolikih kulturnih, društvenih, povijesnih i političkih utjecaja kojima je tijekom povijesti bila izložena, analizirali povijesni i književni procesi u multikulturalnim dodirima i prožimanjima.
Sudionici i gosti kolokvija bili su istaknuti sveučilišni nastavnici, povjesničari i teoretičari jezika i književnosti, novinari i urednici iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije i Češke. Hrvatsku zajednicu iz Mađarske predstavljali su dr. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Branka Pavić Blažetin, glavna urednica Medijskog centra Croatica, dr. Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu te Renata Balatinac, suradnica hrvatske redakcije Mađarskog radija i televizije.
(mhti.hu)