Završnica će biti održana ispred crkve Sv. Roka kada će biti blagoslovljeni i ispraćeni bandaš i bandašica. Nakon mise u katedrali sudionici u mimohodu krenuti prema središnjem gradskom trgu, gdje će, uz prigodni program, gradonačelniku Subotice predati kruh od novoga žita

Središnja proslava Dužijance 2016. bit će održana od četvrtka, 11. kolovoza do nedjelje, 14. kolovoza 2016. godine.
U četvrtak, 11. kolovoza, u svečanoj dvorani HKC Bunjevačko kolo, bit će upriličena književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović. Književna večer bit će posvećena obilježavanju 15. obljetnice smrti prof. Bele Gabrića, a o njemu će govoriti mons. dr. Andrija Anišić. Bela Gabrić (Subotica, 10. ožujka 1921. – 4. kolovoza 2001.) je bio istaknuti bački hrvatski kulturni djelatnik i pisac iz Vojvodine. Veliki doprinos hrvatskoj kulturi je dao kao sakupljač hrvatskih bunjevačkih narodnih pjesama i običaja, čemu je posvetio cijeli svoj život. Za njega kažu da je nesebično cijeloga sebe i svoj rad unosio u napredak društva i razvitak zajednice u kojoj je živio. Velikan kulture i duha, velikan bačke ravnice prof. Bela Gabrić, zadužio je svojim djelom sadašnje i buduće naraštaje. Početak je u 19 sati.

U petak, 12. kolovoza, u 19 sati će biti otvorena izložba radova od slame nastalih na XXXI. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame koja je održana u Tavankutu od 8. do 16. srpnja 2016. Izložba će biti postavljena u Galeriji otvorenog sveučilišta u Subotici.
Istu večer, na središnjem gradskom trgu u Subotici bit će održana Tamburaška večer tijekom koje će biti predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica, obavljen izbor pratitelja bandaša i bandašice te proglašen najljepši subotički izlog aranžiran u duhu žetvenih svečanosti. Program počinje u 20 sati.
Tijekom dana na gradskom trgu moći će se pogledati izložba rukotvorina.

U subotu, 13. kolovoza, u 18 sati bit će Svečana večernja u katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske, a u 19,30 sati u parku ispred Gradske kuće bit će položeni vijenci od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blaška Rajića.
Na središnjem gradskom trgu će u 20 sati početi Skupština risara, a nakon skupštine održat će se smotra folklornih ansambala.
Završnica ovogodišnje središnje proslave Dužijance bit će održana u nedjelju, 14. kolovoza, kada će u 8,45 sati, ispred crkve Sv. Roka biti blagoslovljeni i ispraćeni bandaš i bandašica, koji će skupa s ostalim sudionicima Dužijance u 9 sati u povorci krenuti prema katedrali. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali počinje u 10 sati, a nakon mise, oko 11,30 sati, sudionici Dužijance će u mimohodu kroz grad krenuti prema središnjem gradskom trgu, gdje će, uz prigodni program, gradonačelniku Subotice predati kruh od novoga žita.

Istoga dana navečer u 19 sati na Kerskom groblju posjetit će se grob svećenika Blaška Rajića koji je dotadašnji hrvatski narodni običaj nastao na salašima – obiteljsku dužijancu uobličio u crkvenu manifestaciju, a od 20 sati, na gradskom trgu bit će održano Bandašicino kolo. (ZKVH)