Ove će se godine na turniru obilježiti 20 godina otkako je Wiollongong bio prvi put domaćin ove svehrvatske manifestacije; 30 godina osnivanja Croatije/Wollongong; 30 godina katoličke crkve u Figtreeu i 40 godina uspješnoga rada Hrvatske folklorne skupine “Zagreb”

U Wollongongu će se u listopadu održati tradicionalna svehrvatska sportsko-kulturna manifestacija – 40. po redu nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda i izbor najljepše Hrvatice, predstavnice jednog od klubova sudionika turnira.
U Wollongongu, gradiću 65 km udaljenom od Sydneyja, od 2. do.5. listopada ce se po drugi put održati 40. tradicionalni nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda. Prvi put gradić je bio domaćin 1994., kada je pobjednik turnira bila Croatia iz Canberre.
Ove će se godine na turniru obilježiti nekoliko obljetnica : 20 godina otkako je Wiollongong bio prvi put domaćin ove svehrvatske manifestacije; 30 godina osnivanja Croatije/Wollongong; 30 godina katoličke crkve u Figtreeu i 40 godina uspješnoga rada Hrvatske folklorne skupine “Zagreb”.
Inače, ovu tradicionalnu manifestaciju realizirali su davne 1974. godine hrvatski sportski radnici Toni Vrzina, Josip Solic i sada doživotni predsjednik Saveza hrvatskih nogometnih klubova Mirko Furjanić. Oni su osnovali Hrvatski nogometni savez za Australiju, a kasnije i Novi Zeland. Savez u Sjevernoj Americi osnovan je 1964. i uspješno održava sličnu manifestaciju sve do danas.
Na prvom turniru u Melbourneu sudjelovalo je 6 klubova, a pobijedila je Croatia iz Sydneyja. Otada je svake godine drugi grad domaćin turnira. Zadnje četiri godine na turniru je pobjeđivala Croatia/Melbourne Knights, koja je zajedno sa Croatijom iz Sydneyja i ‘doživotni’ član Saveza.
Ove godine odziv je, kako nam kažu odbornici domaćina, Mirko Knez i Brian Butković, iznad očekivanja. Uz više od 30 muških, prijavile su se i ženske ekipe. Sljedeće subote, u dvorani Sveučilišta Wollongong, birat ce se i najljepša Hrvatica, kandidatkinja jednog klubova, sudionika turnira. Održat će se i javna dražba radova svjetski poznatog likovnog umjetnika Charlesa Billicha, koji ovih dana slavi svoj 80. rođendan.
-Nadam se da ce i ove godine hrvatska zajednica Australije pokazati svoje zajedništvo i ponos kojega je imala ovih 40 godina, otkako smo osmislili ovu manifestaciju, izjavio je doživotni predsjednik Saveza Mirko Furjanica iz Tasmanije.

Tekst: Franjo Harmat