Svrha potpisivanja je realizacija međunarodnog projekta Most prijateljstva Ilinden–Rešetari. Potporu projektu daju Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Makedoniji, Brodsko-posavska županija i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba

U OŠ “Goce Delečev” u Općini Ilinden u Skopju potpisan je 9. prosinca Sporazum o suradnji. Svrha potpisivanja je realizacija međunarodnog projekta Most prijateljstva Ilinden–Rešetari. Potporu projektu daju Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Makedoniji, Brodsko-posavska županija i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba.

Temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između dviju općina iz 2012. godine, članovi Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji pokrenuli su projekt Most prijateljstva: Ilinden – Rešetari. Cilj projekta je uspostava suradnje te promicanje razumijevanja i kulturnih različitosti između OŠ Ante Starčevića iz Rešetara i OŠ “Goce Delčev” iz Ilindena.

Ugovorne strane potpisom ovoga sporazuma službeno uspostavljaju suradnju škola. Potpisnici su gosti iz Općine Rešetari: načelnik Zlatko Aga i ravnatelj škole Tihomir Batalo i domaćini: gradonačelnik Žika Stojanovski i ravnateljica Dušanka Krstevska. Potpisivanju su nazočili hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, voditeljica projekta iz Ilindena profesorica Ivana Velinovska Boceska, članica Zajednice Hrvata u RM Ljerka Toth Naumova i profesori i učenici iz skopske škole “Goce Delčev”.

Bilateralna razmjena uključila bi desetak učenika 8. i 9. razreda iz Republike Makedonije i 7. i 8. razreda iz Republike Hrvatske, a težila bi neformalnom i interkulturalnom učenju. Učenici su pritom aktivno uključeni u prezentaciju projekta i stvaranje materijala. U travnju 2017. godine učenici iz Rešetara će u pratnji nastavnika boraviti 4 – 5 dana u Makedoniji, a u svibnju će učenici iz Makedonije boraviti u Hrvatskoj. Financijska sredstva potrebna za realizaciju projekta u periodu od siječnja do lipnja 2017. godine osigurat će Općina Rešetari i Općina Ilinden te sponzori.

Tekst: Ljerka Tot Naumova; Fotografije: Risto Tomovski