Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je na Long Islandu, u New Yorku, u povodu 70. godišnjice smrti Nikole Tesle otkrio spomenik tome hrvatskom znanstveniku čiji su pronalasci primijenili svijet znanosti i tehnike, izvijestili su beogradski mediji

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je jučer na Long Islandu, u New Yorku, u povodu 70. godišnjice smrti Nikole Tesle otkrio spomenik tome hrvatskom znanstveniku čiji su pronalasci primijenili svijet znanosti i tehnike, izvijestili su beogradski mediji.

Nikolić je na svečanosti na Long Islandu, gdje je svojedobno bio jedan od Teslinih laboratorija, izjavio da je Tesla podario čovječanstvu novu filozofiju življenja, novo shvaćanje ljudskih mogućnosti, novi razvoj društava, država, cijelog svijeta.

Koliko god da je osvijetlio planet, toliko je iznutra osvijetlio i svakog čovjeka pojedinačno, istaknuo je Nikolić i napomenuo da je Tesla bio i sociološki fenomen, izvan svog i našeg vremena, jer je mogao, a nije postao srebroljubac.

Tesla, koji je prema Nikolićevim riječima rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, postao je povijesni čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo dviju država i naroda. Tesla je ipak na početku i kraju zadužio cijelo čovječanstvo: i Srbin i Amerikanac ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin svijeta, prenijeli su srbijanski mediji Nikolićeve riječi.
Spomenik je djelo srbijanskog kipara Nikole Koke Jankovića. Na postolju spomenika, uz ime Nikole Tesle te mjesta i godine rođenja i smrti, napisano je na engleskom jeziku: Srbin i Amerikanac.(HRT)

Doznajte više