Misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu obilježena 346. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju, 23. travnja obilježena 346. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča 30. travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanističke težnje Bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.

U prigodnim govorima naglašeno je da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i hrvatskih sunarodnjaka u Austriji odaje počast banu Petru Zrinskom i knezu Franu Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta nazočne je pozdravio gradski savjetnik za kulturu i turizam Franz Piribauer.
“Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja” naglasila je u prigodnom govoru hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. “Žrtva, koju su podnijeli za slobodu i pravdu hrvatskog naroda nije bila uzaludna. Povijesna zbivanja koja su uslijedila to su potvrdila”, rekla je.
(Fenix-magazin/SIM/Hina)

Više