Prigodni program s misnim slavljem u mjesnoj katedrali odvijao se i u Bečkom Novom Mjestu, a 30. Travnja će misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redoviti član Zrinske garde Čakovec Prigodnim svečanostima u Čakovcu je 27. travnja počelo višednevno obilježavanje državnog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koja proslavlja 20. obljetnicu osnutka. 

Svečani program u organizaciji Zrinske garde Čakovec počeo je misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Nikole predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s čakovečkim franjevcima i međimurskim svećenicima. Misi su nazočili članovi 20-tak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i Mađarske koji su se u Čakovcu okupili na već tradicionalnoj smotri u prigodi Zrinsko-Frankopanskog dana, predstavnici Međimurske županije na čelu sa županom Ivanom Perhočem i predsjednikom Županijske skupštine Petrom Novačkim, Matice hrvatske, Družbe Braća hrvatskog zmaja, Hrvatske vojske, Grada Čakovca i drugih mjesta koje njeguju baštinu poznatih hrvatskih velikaških obitelji Zrinski i Frankopan, te zastupnici u Hrvatskom saboru predvođeni potpredsjednikom Željkom Reinerom budući da je najviše zakonodavno tijelo RH prije dvije godine na poticaj Zrinske garde Zrinsko-Frankopanski dan proglasilo državnim spomendanom.
Pozdravljajući sve okupljene na misnom slavlju domaći župnik i dekan Čakovečkoga dekanata fra Stanko Belobrajdić rekao je da su se sabrali da bi proslavili obljetnicu mučeničke smrti hrvatskih junaka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, podsjetivši kako je obitelj Zrinski zaslužna za utemeljenje franjevačkog samostana u Čakovcu i izgradnju današnje crkve.
U uvodu mise biskup Jezerinac zahvalio je Zrinskoj gardi što svojim mnogobrojnim aktivnostima njeguje vrijednosti hrvatskih velikaških obitelji Zrinski i Frankopan koje su ostavile duboki pečat u društvenom, političkom, gospodarskom i vjerskom životu naše zemlje. Naglasio je kako vrijednosti koje su oni njegovali vrijede za sva vremena i za svakog čovjeka.
U službi euharistije korišten je kalež koji je samostanu darovala obitelj Zrinski, a misno slavlje uzveličao je mješoviti gradski pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca. Nakon mise svi su sudionici proslavu nastavili programom na Trgu Republike gdje su povijesne postrojbe predale prijavak međimurskom županu Ivanu Perhoču, Počasno-zaštitna bojna Oružanih snaga Republike Hrvatske izvela je atraktivan ceremonijalni program, te su uručene povelje počasnih članova Zrinske garde vojnom biskupu Jurju Jezerincu (za uspješnu dugogodišnju suradnju između Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj i Zrinske garde Čakovec te osobni doprinos u djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec i baštine obitelji Zrinski i Frankopan) i zamjeniku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiralu Anti Urliću, a naknadno će se povelje uručiti i novoimenovanim počasnim članovima general-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Uz prigodne govore, program je zaključen polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu iz Međimurja, kod spomen-ploče Zrinsko-Frankopanskoj pobuni na pročelju Staroga grada Zrinskih, te kod spomenika “Oproštaj” posvećenom odlasku hrvatskih mučenika Zrinskog i Frankopana u Bečko Novo Mjesto, gdje su pogubljeni 30. travnja 1671. godine.
U sklopu višednevnog programa proslave državnog spomendana Zrinskih i Frankopana u nedjelju, 28. travnja prigodan program s misnim slavljem u mjesnoj katedrali odvijao se u Bečkom Novom Mjestu, a na sam spomendan u utorak, 30. travnja misno slavlje u 18 sati u zagrebačkoj katedrali, mjestu gdje su svoje posljednje počivalište pronašle kosti Zrinskog i Frankopana, predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovni član Zrinske garde Čakovec. (IKA)