Na Trgu J.J. Strossmayera u Pragu (gradska četvrt 7) bit će otkrivena spomen-ploča hrvatskom biskupu, promicatelju političke i kulturne suradnje Hrvata i Čeha i počasnom građaninu Praga

Na Trgu J.J. Strossmayera u Pragu (gradska četvrt 7), 14. veljače bit će svečanost otkrivanja spomen-ploče hrvatskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru. Spomen-ploču otkrit će predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Na svečanosti će biti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, veleposlanica RH u Češkoj Republici Ines Troha i predsjednik hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, najavljeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Inicijativu za postavljanje ploče J.J. Strossmayeru, promicatelju političke i kulturne suradnje Hrvata i Čeha i počasnom građaninu Praga, pokrenuli su Hrvatsko-češko društvo i hrvatsko veleposlanstvo 2015., u godini obilježavanja 200. obljetnice njegova rođenja.

Izradu i montažu spomen-ploče financirao je Grad Zagreb, a izradio je Centar za dizajn iz Zagreba prema nacrtima hrvatskog arhitekta Vlade Milunića.
(IKA)