Otac Estaban došao je u San Blas i na ušću rijeke Jabali 1989. započeo izgradnju crkvice Svetog Franje Asiškog i kapele Stelle Maris. Na prilazu se prolazi ispod luka na kojem je uklesan natpis “Kraljica mira”. Danas njegovo ime nosi četvrt s 20 stanova

U travnju ove godine u gradu San Blasu, smještenom na jugozapadu provincije Buenos Aires, svi su se prisjećali svećenika Estebana Stjepana Gregova, preminuloga 2012., koji je učinio mnogo za to mjesto i koje je odabrao za gradnju crkve i kapelice na franjevačkom zemljištu.
Nakon zatvoreništva u Italiji njegovo putovanje u Argentinu nakratko je bilo prekinuto boravkom u Venezueli. Tamo je započeo studij koji je nastavio u Peruu te priveo kraju u samostanu San Carlos u San Lorenzu.
Došao je u San Blas i na ušću rijeke Jabali 1989. započeo izgradnju crkvice Svetog Franje Asiškog i kapele Stelle Maris. Na prilazu se prolazi ispod luka na kojem je uklesan natpis “Kraljica mira”.
Kompleks se sastoji od crkvice Svetog Franje Asiškog i kapele Stella Maris. Unutra se nalaze spavaonice, bungalovi, biblioteka, a u samom ušću rijeke malena kapela koja je podignuta u čast poginulima na moru, posebice u čast patnicima s krstarice General Belgrano. Kompleks je proglašen kulturnom i turističkom baštinom.
Gradonačelnik Patagonesa Jabier Dario Garces, predsjednica Savjetodavne skupštine Patagonesa Nancy Cristina Minor, izaslanik San Blasa Marcelo Molteni, šef vatrogasaca San Blasa Horacio Ferreyra, te cijela zajednica i prijatelji bili su na zemljištu Stella Maris, gdje se nalaze posmrtni ostaci fra Estebana.
Otac Josip Peranić odao je počast fra Estebanu molitvom i prisjećanjem na njegov život. Poslije je predstojnica protokola Mabel Leon otkrila dvije spomen- ploče.
Nakon molitve svi okupljeni uputili su se na drugu stranu sela kako bi sudjelovali u otvaranju nove četvrti s 20 stanova koja nosi ime oca Estebana Gregova. Prijatelji oca Estebana i prisutni predstavnici vlasti održali su govore u čast fra Estebana ističući njegovu dobrotu i divne stvari koje je ostavio stanovnicima San Blasa.
Otac Josip je blagoslovio četvrt te je otkriven plakat s likom fra Estebana, a nakon blagoslova svi okupljeni uputili su se prema crkvi San Blas, gdje je otac Josip Peranić održao misu u čast ocu Estebanu.
Fra Esteban je radio cijeli svoj život u hrvatskoj zajednici, dugi niz godina bio je voditelj Hrvatskog centra u San Justu gdje je održavao mise u crkvi Svetog Leopolda Mandića. Bio je čovjek velikog srca, bogat u svojoj jednostavnosti i velikodušnosti, dostojan brat svetog Franje Asiškoga. (HSK)

Tekst: Stella Hubmayer