Splitsko brodogradilište ovih dana za grupaciju Fincantieri isporučilo najzahtjevniji dio brodskog trupa za mega kruzer – četiri grand bloka koji će biti otegljeni u talijansko brodogradilište Monfalcone, gdje će se montirati na brod koji se gradi u suhom doku, izvijestili su iz Brodosplita.
Isporuka opremljenih sekcija grand blokova obavljena je ukrcajem na baržu za prijevoz specijalnih tereta. Riječ je o najzahtjevnijem dijelu brodskog trupa koji uključuje pramčani bulb, strukturu pramca u koju su ugrađena tri bočna propelera, nekoliko balastnih tankova i strukturu trupa od nekoliko paluba iznad s ugrađenom pripadajućom opremom. Mega kruzer za kojeg su Splićani izradili grand blokove dug je 321 metar i ima 133.500 GT.
U splitskom brodogradilištu kažu kako je riječ o jedinstvenom projektu za Brodosplit, koji je s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, Fincantieri, ugovorio izgradnju sekcija pramčanog dijela trupa broda, s više od 2000 tona čelika opremljenog cjevarskim i bravarskim komponentama kao i elektrotrasama.
“Ovim je poslom Brodosplit dokazao kvalitetu i po prvi put u svojoj povijesti uspostavio suradnju sa jadranskim susjedom koji ima više od 20.000 zaposlenih širom svijeta. Time je splitsko brodogradilište postalo ravnopravan poslovni partner grupacije Fincantieri u zajedničkoj izgradnji luksuznih putničkih kruzera”, navodi se u priopćenja Ureda za odnose s javnošću Brodosplita.
(Poslovni dnevnik)