Fra Zlatko Špehar, bivši gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, u Argentini je promovirao svoju knjigu „Tragom hrvatske niti u Argentini“

Knjiga Zlatka Špehara „Tragom hrvatske niti u Argentini“ predstavljena je 8. ožujka u Hrvatskom domu u Lugonesu, Buenos Aires.
Zašto ova knjiga? Moj odgovor je: Jednostavno, ti su mi argentinski Hrvati „ukrali srce“ od prvog susreta s njima. Već nakon prvog pohoda Argentini 2006. godine, počeo sam sve više shvaćati koliko je potrebno započeti priču o tim radinim, poštenim, vjernima Bogu i svom hrvatskom Rodu narodu, Hrvatima u toj dalekoj zemlji. Potrudio sam se tražiti što je napisano o njima. Na veliko iznenađenje: JAKO MALO. Dok se puno više moglo naći literature o Hrvatima u drugim južno- i sjevernoameričkim zemljama, ARGENTINA MI JE IZGLEDALA JEDNIM TABUOM?! u posljednjih sedamdesetak godina. Tu i tamo se može nešto pročitati o znamenitim Hrvatima u Argentini. I to je toliko šturo, da se u usporedbi s nekim pol-pol učenim ljudima pišu knjige, snimaju filmovi, nazivaju ulice, instituti u nekoj bjesomučnoj utrci Istoka i Hrvatske tko će se više kome ulagoditi, o životu, radu, uspjesima, padovima, sudbini malog čovjeka koji se mukotrpno probijao kroz nepregledne prostore ove „blage zemlje“, kako ju vole nazivati mnogi ovdašnji Hrvati, tom prvom hrvatskom useljeniku, a pogotovo o poslijeratnoj državotvornoj emigraciji, ne može naći gotovo ništa pozitivnoga. Dok se mnogobrojne argentinske državne institucije nazivaju imenima poznatih Hrvata, o njima se u Hrvatskoj skoro i ne govori. Imam osjećaj, kako za njihovo spominjanje u Hrvatskoj nije ostalo dovoljno slova u abecedi, jer su ih istrošili – i još uvijek troše na imena koja mirišu na Istok. Zato sam odlučio „hrvatskom niti“ povezati nepoznate Hrvate i njihove sudbine, spomenuti one poznate, staviti ih na dlan čitatelju kako se ništa od onoga što pripada hrvatskom narodu ne bi ostavilo programiranom i nasrtljivom zaboravu koji su sustavno provodili bivši, a nastavili zdušno sadašnji vlastodršci u zemlji matici – u Hrvatskoj.
Koliko je Hrvata u Argentini? Podaci se kreću od 150 000 do 500 000! Službeni podatci Hrvatskog veleposlanstva u Buenos Aires ukazuju na brojku od 250 000 i još toliko onih kojima je porijeklo s bilo koje strane roditelja hrvatsko. Statistika će zato biti najveći izazov povjesničarima hrvatskog iseljeništva. Tom izazovu želi doprinijeti i ova knjiga o „Hrvatskoj niti u Argentini“. Ona nije htjela biti statističkim prikazom, povijesnim okvirom, brojevima, biti savršenim prikazom hrvatske nazočnosti u Argentini; pa čak niti topografskim prikazom. Nije ovo niti putopis po Argentini i Paragvaju, iako se tih elemenata najčešće susreće u samoj knjizi. Oni su samo misao vodilja i putovi kojima su se kretale hrvatske migracije – djelomično obuhvaćene, po argentinskim prostranstvima i okolnim državama.
Iz ove knjige se iščitava generacijska istina hrvatskog čovjeka u Argentini:
„Voli sine ovu zemlju – i u njoj je nebo plavo kao u Hrvatskoj“
Autor, fra Zlatko Špehar, na službi je u hrvatskoj katoličkoj župi u Salzburgu, a od 1999. do 2008. godine bio je gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru.