Posljednji je dan 19. Špancirfesta koji je s više od 600 programa, od koncerata i uličnih nastupa do radionica i izložbi, na varaždinske ulice i trgove privukao na tisuće posjetitelja

Ovogodišnji Špancirfest ponudio je više od 600 programa, uključujući 70-ak glazbenih, više od 150 uličnih te dvjestotinjak radionica, rekla je direktorica varaždinske Turističke zajednice Jelena Toth.

Održavanje te kulturno-turističke manifestacije Toth je ocijenila uspješnim unatoč kratkom roku koji su imali za pripreme s obzirom da organizator zbog kašnjenja donošenja gradskog proračuna nije imao potpunu financijsku konstrukciju.

“Bez obzira na sve probleme i kratak rok mislim da smo organizirali zadovoljavajući festival. Na kraju je bilo više od 600 različitih programa, a neki od njih pokazali su da smo festival drukčiji od ostalih”, kazala je Toth.

Ove godine nije bilo velike pozornice kod Starog grada gdje su se za koncerte naplaćivale ulaznice, no, tvrdi Toth, to nije utjecalo na posjećenost. Svi su programi bili besplatni osim koncerata i kazališnih predstava na pozornici kod vile Bedković te svjetske atrakcije – zračnih, svjetlosnih kupola “Architects of Air”.

“Vila Bedeković meni osobno je jedno od većih iznenađenje što se tiče posjećenosti. U devet dana imali smo više od deset tisuća posjetitelja. Prodali smo više ulaznica nego prošle godine. Massimo je bio rasprodan, predstave Ivana Šarića i Željka Pervana pune, klape standardno dobre”, rekla je direktorica varaždinske Turističke zajednice.

Uz već spomenute “Architect of Air”, Toth je kao događaje koji su Špancirfest učinili drukčijim, izdvojila koncerte sevdah Bože Vreće i izraelsku acapella skupinu Voca People.

Po procjenama policije dnevno je u Varaždinu bilo između 20 i 30 tisuća posjetitelja. Po podacima Turističke zajednice u Varaždinu je bilo najviše stranih posjetitelja u 19 godina održavanja, najviše iz Slovenije i Mađarske, potom zapadne Europe, ali i iz Poljske te Rusije.
(Hina)