3. Svjetsko nogometno natjecanje klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine i pripadnici hrvatskih nacionalnih manjina iz zemalja srednje i jugoistočne Europe organizirao je HNS i grad Zagreb. U metropolu je iz dijaspore pristiglo oko 800 ljubitelja nogometa hrvatskih korijena iz deset zemalja. Završnica će biti odigrana 4. srpnja na stadionu Sesvete

Na stadionu Hrvatskog dragovoljca u Zagrebu, u organizaciji HNS-a, 28. lipnja je započelo natjecanje nogometaša iz iseljeništva, koje će trajati do 4. srpnja.
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u nedjelju je svečano započelo 3. Svjetsko nogometno natjecanje klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine i pripadnici hrvatskih nacionalnih manjina iz zemalja srednje i jugoistočne Europe. Jedinstveno sportsko prvenstvo nogometnih klubova iz dijaspore svečano je otvoreno na stadionu Hrvatskog dragovoljca u Zagrebu u 17.00 sati u nazočnosti brojnih nogometaša iz iseljeništva i domovine te uglednika iz javnoga života Hrvatske i glavnog grada Zagreba, među kojima su bili predsjedničin izaslanik i tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza Romeo Jozak, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HNS-a Davor Šuker.
Skupinu A čine pobjednik dosadašnja dva prvenstva, Croatia Toronto, zatim Croatia Villefranche, reprezentacija Vojvođanskih Hrvata i Sydney United 58. Skupinu B čine Canberra, Croatia Stuttgart, Pajde Möhlin i Croatia Malmö.
Završnica će biti odigrana 4. srpnja na stadionu Sesvete. U 16.00 sati na rasporedu je utakmica drugoplasiranih momčadi skupina za treće mjesto, te u 18.00 sati finale, između prvoplasiranih momčadi skupina. Uslijedit će dodjela pehara, medalja i priznanja te svečano zatvaranje. U dosadašnja dva finala Croatia Toronto pobijedila je Canberru.
Organizator turnira je Hrvatski nogometni savez i grad Zagreb u koji je ovom prigodom pristiglo iz dijaspore oko 800 ljubitelja nogometa hrvatskih korijena iz deset zemalja – što igrača, što članova njihovih obitelji i prijatelja. Nogometni pokret u hrvatskoj dijaspori zaživio je prije pola stoljeća i prati sportske mijene karakteristična za sedamdesete i osamdesete u svjetskome kontekstu kako umjetničkoga tako i sportskoga pokreta te rastućem tehnološkom napretku svijeta 21. stoljeća u kojem se brže stiže s kontinenta na kontinent pa su razmjene sportaša danas postale posve prirodna pojava. Za razmjenu sportaša između domovine i iseljeništva najzaslužniji je zagrebački sportski djelatnik široke erudicije Ante Pavlović, koji gotovo pola stoljeća priređuje razne sportske susrete iseljenika i domovinskih sportaša, a inicijator je i ovog trogodišnjeg nogometnog spektakla.
Iseljenički sportski pokret u prošlom stoljeću na sjevernoameričkome kontinentu najponosniji je na rezultate Toronto Metros – Croatije iz Toronta čiji su nogometni uspjesi na početku 21. stoljeća prepoznati od struke i uvršteni u Canadian Soccer Hall of Fame (Kuću slavnih kanadskoga nogometa) 5. lipnja 2010. Svečani naslov „Team of Distinction“ primio je u nazočnosti nogometaša ondašnji predsjednik kluba Šoltanin Dušan Bezić, istaknuti kanadski poduzetnik i aktivist – koji je unatoč visokoj životnoj dobi stigao u Zagreb u pratnji unuka Dana i u društvu s Antom Pavlovićem pratio prvu utakmicu Croatia Toronto – Sydney United 58 na stadionu Dragovoljca.
Turnir prati, razumije se, gospodarstvenik i sportski aktivist Josip Joe Pavičić iz Kanade, aktualni predsjednik kluba Toronto Croatije. Otkad je Joe Pavičić postao predsjednik, prije deset godina, kao ugledni poduzetnik, ljubitelj sporta i patriot obećao je nogometašima i hrvatskim Kanađanima da će čuvati stečeni ugled kluba uz ponos na njegovu sportsku povijest koju su stvarali hrvatski nogometaši proteklih 50 godina u kanadskoj profesionalnoj ligi. Ozbiljnost Joeve misije očita je u agilnosti mladih nogometaša iz Kanade – kojima jedino australski Hrvati na ovom natjecanju mogu uzeti pehar. Iako, iznenađenja u sportu nikad ne manjka, vidjet ćemo tko će biti bolje sreće!

Ne propustite preostale zanimljive utakmice:

Skupina A:
29. lipnja (18:30) Croatia Villefranche – Vojvođanski Hrvati (stadion H. dragovoljca)
1. srpnja (16:00) Vojvođanski Hrvati – Sydney United 58 (stadion Intera, Zaprešić)
1. srpnja (19:30) Croatia Toronto – Croatia Villefranche (stadion Intera, Zaprešić)
2. srpnja (16:30) Vojvođanski Hrvati – Croatia Toronto (stadion Lučkog)
2. srpnja (16:30) Sydney United 58 – Croatia Villefranche (stadion Rudeša)

Skupina B:
29. lipnja (16:30) Canberra – Croatia Malmö (stadion Sesveta)
29. lipnja (18:30) Croatia Stuttgart – Pajde Möhlin (stadion Sesveta)
1. srpnja (16:30) Pajde Möhlin – Croatia Malmö (stadion Gorice)
1. srpnja (18:30) Canberra – Croatia Stuttgart (stadion Gorice)
2. srpnja (18:30) Pajde Möhlin – Canberra (stadion Lučkog)
2. srpnja (18:30) Croatia Malmö – Croatia Stuttgart (stadion Rudeša)

Priredila: Vesna Kukavica