Profesor fizike na MIT-u 2014. može ubilježiti kao godinu najvećih uspjeha. Nakon nagrade Blavatnik, uskoro će se naći i u posebnom izdanju magazina Discover nazvanom Godina znanosti

Vodeći hrvatski znanstvenik, profesor fizike na MIT-u Marin Soljačić doista 2014. može ubilježiti kao godinu najvećih uspjeha. Nakon prestižne nagrade Blavatnik, koja se dodjeljuje znanstvenicima mlađima od 42 godine, a koju je dobio u konkurenciji od čak 300 učenjaka s američkih sveučilišta, Soljačić će se uskoro naći i u posebnom izdanju magazina Discover nazvanom Godina znanosti.
Tamo će se naći, ranije ove godine predstavljeno otkriće u području filtriranja svjetlosti, gdje je profesor s MIT-a pokazao kako je svjetlost moguće filtrirati i u odnosu na smjer iz kojeg svjetlost dolazi. Do takvog dostignuća znanstvenici nisu mogli doći desecima godina.
Tu sjajna priča ne prestaje, jer je poznati Time uvrstio WiTricity tehnologiju koju je Soljačić osmislio, te osnovao istoimenu tvrtku koja tu tehnologiju dalje razvija, u popis 25 najvažnijih izuma ove godine. Očito je Timeu bilo važnije imati WiTricity na tom popisu od činjenice da se sve ipak dogodilo ranije. Nije to ništa čudno, jer se donosi i nekoliko detalja oko kompanije i tehnologije bežičnog prijenosa energije.
Naime, direktor tvrtke Alex Gruzen rekao je Timeu kako će za deset godina sobe biti tako opremljene da će se sve puniti s jednog središnjeg mjesta. Za sada, bežični prijenos energije, kakvim ga je zamislio Marin Soljačić, isproban je na Toyotinim električnim automobilima, Intelovim računalima… I jedno i drugo punilo se iz zavojnice udaljene čak 2.4 metra.
Bez sumnje, Marina Soljačića i njegovu ekipu s MIT-a čeka još jedna uzbudljiva godina, a doista je rijetkost da dva različita otkrića budu proglašena najboljima na svijetu u istoj godini.
Soljačić je također ove godine s newyorškom Akademijom znanosti ustanovio i Zakladu za pomoć nadarenim hrvatskim učenicima.
(Večernji.hr)