Dobitnica ovogodišnje nagrade je dopisnica Fenix Magazina, Moje Hrvatske i Hrvatskog radija i novinarka Večernjeg lista. Prva je žena koja ju je, u ovih devet godina koliko se dodjeljuje, dobila 

Na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom centru u Beču 16. ožujka, devetu godinu zaredom, dodijeljena je Kulturna nagrada gradišćanskih Hrvata “Metron”.

Dobitnica ovogodišnje nagrade je dopisnica Fenix Magazina, Moje Hrvatske i Hrvatskog radija i novinarka Večernjeg lista Snježana Herek. Time je postala prva žena koja ju je, u ovih devet godina koliko se nagrada Metron dodjeljuje, dobila.

Nazočnima na svečanosti govorili su Stipe Puđa, glavni urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista i ravnatelj HC mag. Tibor Jugović, a kroz program je vodila glavna tajnica HC Gabriela Novak Karall.

Snježana Herek ponosna je na ovu nagradu, jer je, kako je kazala, kruna njene austrijske novinarske karijere i potvrda da joj je pošlo za rukom učiniti nešto dobro, što je očito prepoznato i nagrađeno.

I to – uz niz danas izrečenih pohvala i lijepih, pozitivnih i inspirativnih riječi, nažalost, sve rjeđe prisutnih u našoj svakodnevici. Riječi, koje gradišćanski Hrvati, unatoč svojoj petstoljetnoj borbi za svoj jezik, tradiciju i kulturu, za razliku od nekih drugih suvremenih hrvatskih doseljenika – nisu zaboravili. I zato im veliko i iskreno hvala! Hvala im na njihovoj iskrenosti, prijateljstvu i spremnosti na pomoć u svakom trenutku, kvalitetama po kojima mnogima mogu biti uzor, ne samo na domaćoj nego i na međunarodnoj manjinskoj sceni, kazala je u emotivnom govoru Snježana Herek.

Jer ne postoji, uvjerena sam, važnije priznanje od onoga koje dodjeljuju sudionici istoga pothvata, suputnici koji zajedno s tobom dijele svakodnevicu, u ovom slučaju moji dragi gradišćanski Hrvati, koji mi svih ovih godina daju dodatni vjetar u leđa, zaključila je Herek.

Na kraju programa, svečanost je uveličao TS Konjic (Hrv. Jandrof/Čunovo, SK).

Fotogalerija