Film ‘I dok je srca, bit će i Kroacije!’ vjerno će prikazati Matoševu osobnost i burno povijesno vrijeme u kojem je živio i pisao književna djela. U film će biti uključeni i poznati glumci koji će u povijesnim rekonstrukcijama odglumiti poznate ljude iz javnog i kulturnog života toga vremena, kao i samog atoša

U povodu stote godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (1873. – 1914.) kreće snimanje dokumentarnog filma o hrvatskom književniku koji je rođen u Tovarniku 13. lipnja 1873.
Kroz mnogobrojne razgovore, rekonstrukcije događaja, književnih pripovijetki i kratkih priča, stvarnih Matoševih životnih dogodovština, na poetski način će se prikazat osebujnu ličnost domoljubnog pisca koji je ostao nepresušna inspiracija mnogim književnicima i intelektualcima.
Dokumentarni film ‘I dok je srca, bit će i Kroacije!’ vjerno će prikazati Matoševu osobnost i burno povijesno vrijeme u kojem je živio i pisao književna djela. U film će biti uključeni i poznati glumci koji će u povijesnim rekonstrukcijama odglumiti poznate ljude iz javnog i kulturnog života toga vremena, kao i samog A. G. Matoša.
Matoš je stvorio je vrlo opsežan opus, koji sadrži pjesme, novele, drame, putopise, feljtone, književne, kazališne, glazbene i likovne eseje i kritike te političke eseje i članke.
(tportal.hr)