Sedamnaesta smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, održana je u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije Mittelbaden. Nastupilo trinaest zborova odraslih koji su otpjevali po dvije skladbe

Prije smotre svečano misno slavlje predvodio je voditelj HKM Mittelbaden don Ivo Nedić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i osam hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika, koji su uglavnom došli u pratnji svojih zborova, te uz asistenciju đakona Bernharda Eiermanna, referenta zaduženog za misije drugih materinskih jezika u Nadbiskupiji Freiburg.
Sve je na početku pozdravio don Ivo Nedić, izrazivši radost tolikim brojem pjevačica i pjevača, koji svojim pjevanjem obogaćuju misna slavlja u hrvatskim misijama i zajednicama diljem Njemačke. Molitvu vjernika uputili su članovi zborova iz više misija i zajednica. Pjevanje na misnom slavlju predvodio je, uz sudjelovanje svih sudionika zborova, zbor HKM Mittelbaden (Karlsruhe-Pforzheim-Bruchsal) pod vodstvom pastoralnog referenta u toj misiji Dominika Spajića.
Prije smotre prigodnu riječ uputio je u ime domaćina HKM Mittelbaden don Ivo Nedić koji je svima naželio uspješan nastup. Đakon Eiermann je okupljenima prenio pozdrave novog nadbiskupa Freiburga mons. Stephana Burgera, kanonika dr. Petera Kohla zaduženog u Nadbiskupiji Freiburg za misije drugih materinskih jezika te u svoje osobno ime.
Na smotri je nastupilo trinaest zborova iz HKM i HKZ u Njemačkoj, koji su otpjevali po dvije skladbe. Nakon nastupa domaćina zbora HKM Mittelbaden (Karlsruhe-Pforzheim-Bruchsal), đakon Bernhard Eiermann je izvlačenjem iz „košarice“ obznanio redoslijed nastupa zborova. Nastupili su zborovi HKZ Sindelfingen, HKM Mannheim-Mosbach, HKM Düsseldorf, HKZ Ludwigsburg, HKM Frankfurt am Main, HKZ Bietigheim-Bissingen, HKM Mainz, HKM Main-Taunus/Hochtaunus, HKM Wiesbaden, HKZ Esselingen, HKM Wuppertal i zbor HKZ Stuttgart-centar. Spomenice su predstavnicima zborova podijelili delegat vlč. Ivica Komadina, don Ivo Nedić i đakon Bernhard Eiermann, a nekoliko je riječi kazao i predsjednik župnog vijeća Pavo Jurišić. Program je vodila pastoralna suradnica u HKM Mittelbaden Sanja Jakopić.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić