Zbirku književno-dokumentarnih zapisa Šimuna Šite Ćorića dosad je objavljena na više stranih jezika: njemačkom, španjolskom, engleskom i litavskom, a pojedine priče iz zbirke objavljene su na još petnaestak jezika

Zbirku književno-dokumentarnih zapisa Šimuna Šite Ćorića “Slušaj Iris – Pisma iz Hrvatske 1990 i neke” objavili su prvi put na hrvatskom jeziku u prigodi 20. obljetnice hrvatske vojne operacije Oluja u sunakladništvu mostarska nakladna kuća Fram-Ziral i zagrebački nakladnik HKZ-Hrvatsko slovo.
Autor predgovora Frane Vugdelija piše kako ova zbirka nikad nije bila objavljena na hrvatskom, osim nekoliko priča u jednom broju književnoga časopisa “Republika”. Objavljena je na više stranih jezika: njemačkom, španjolskom, engleskom i litavskom, navodi Vugdelija i napominje kako su pojedine priče iz ove zbirke objavljene na još petnaestak jezika.
Vugdelija smatra kako je ovo vrlo specifičan razgovor putem pisama koji je umjetnički i vjerno ostavio svjedočanstvo o zlim vremenima i našim ljutim mukama dok je veliki svijet hladno gledao iz prikrajka. “Objavljujući književne tekstove na stranim jezicima fra Šito je učinkovito pokazao na koji način treba promicati naše narodne vrijednosti i prilike”, piše Vugdelija i ocjenjuje kako se sa sigurnošću može reći da je ovo jedna od fra Šitinih knjiga koja je imala najviše utjecaja na nekoliko stranih jezika.
Knjiga “Slušaj, Iris – Pisma iz Hrvatske 1990 i neke” (96 str.) podijeljena je na četiri dijela – prolog, U krilu Mediterana, Slušaj, Iris – pisma iz Bosne i Hercegovine 1990 i neke te Post scriptum.
Književnik fra Šimun Šito Ćorić rođen je 1949. na Paoči kod Međugorja. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije. Redoviti je sveučilišni profesor psihologije u Zagrebu i Mostaru. Bio je predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa. Autor je više zbirki pjesama, književnih kritika te znanstvenih knjiga.
(Narod.hr)