Humanitarnu likovnu koloniju “Dobro je činiti dobro” pokrenula je i organizira slovenska novinarka hrvatskih korijena Danica Ksela, koja je ove godine na Pašman dovela slikare Matjaža Duha, Niku Ribiča, Maksimiljana Sternada Milča, Zvonka Bartoka i Branka Počkara

Na aukciji slika, završnici pete humanitarne akcije “Dobro je činiti dobro” ovih dana prosinca, koju na otoku Pašmanu i u Mariboru organiziraju slovenski likovni umjetnici, prikupljeno je 5.650 eura. Kao i svake godine, donacija će se podijeliti na tri dijela: za zimovanje djece iz Mariborskog omladinskog doma, za pašmanski vrtić u Dobropoljani i za OŠ Janko Glazer u Rušama, za socijalno ugroženu djecu.

– Na aukciji, koja se održala u hotelu “Vjetar” u Rušama, gradiću nedaleko od Maribora, prodana je 21 slika, a najvišu cijenu postigla je slika Nika Ribiča “Regata”. Važno je napomenuti da su sve slike nastale na likovnoj koloniji koja se sredinom rujna održala u Pašmanu. Neizmjerno smo zahvalni našim prijateljima iz Maribora, s kojima desetljećima njegujemo više nego prijateljske odnose, a humanitarna kolonija “Dobro je činiti dobro” samo je još više produbila i učvrstila naše odnose, kazao je po povratku iz Slovenije načelnik Općine Pašman Andro Magić te napomenuo da su posebni gosti na aukciji i ovoga puta bile obitelji Stagličić i Bobić, koje se za trajanja kolonije brinu o smještaju i prehrani slovenskih umjetnika.

Humanitarnu likovnu koloniju “Dobro je činiti dobro” pokrenula je i organizira slovenska novinarka hrvatskih korijena Danica Ksela, koja je ove godine na Pašman dovela slikare Matjaža Duha, Niku Ribiča, Maksimiljana Sternada Milča, Zvonka Bartoka i Branka Počkara.

– Ideja je potekla od nas, Slovenaca, za jednog predstavljanja turističke ponude Pašmana u Mariboru, ali sve to ne bi bilo moguće ni organizirati ni održati da kod domaćina nismo naišli na izvrstan prijem i dobrodošlicu kakvu smo samo mogli poželjeti. Obitelj Krunoslava Bobića svake nam godine besplatno ustupa svoju kuću, a hranimo se u restoranu obitelji Stagličić i bez potpore tih dviju obitelji, s kojima smo postali pravi prijatelji, teško da bi se kolonija održala pet godina, ističe novinarka Ksela.

Petorica slikara za najmlađe su Pašmance u rujnu organizirali likovnu radionicu, a osim znanja koje su im prenosili, slovenski su umjetnici donirali i sav pribor te majice kao zaštitni znak akcije “Dobro je činiti dobro”.
(Zadarski list)