Ovogodišnji, 17. Kinoatelje posvećen je Mataniću i njegovoj filmografiji, a projekcije će se održavati u nekoliko slovenskih i talijanskih gradova. Dodjela nagrade hrvatskom redatelju i razgovor s njim održat će se u Novoj Gorici, a u više gradova će se održati projekcije izabranih Matanićevih filmova

Hrvatski filmski režiser Dalibor Matanić dobitnik je ovogodišnje slovenske Nagrade Darko Bratina namijenjene autorima koji se zauzimaju za međukulturnu komunikaciju u širem prekograničnom prostoru i čija estetika obraća pažnju na povijesnu i društvenu sredinu u kojoj je nastala, objavili su u utorak slovenski organizatori festivala Kinoatelje.

Nagrada je nazvana po Darku Bratini (1942.-1997.), osnivaču festivala Kinoatelje koji je djelovao u Sloveniji i rubnim dijelovima sjeveroistočne Italije, filmskom kritičaru koji je smatrao da je filmski i video medij najbolje sredstvo za razumijevanje društva, povijesti i kulture.

Ovogodišnji, 17. Kinoatelje održat će se od 22. do 29. studenoga i posvećen je Mataniću i njegovoj filmografiji, a projekcije će se održavati u nekoliko slovenskih i talijanskih gradova. Dodjela nagrade hrvatskom redatelju i razgovor s njim održat će se u Novoj Gorici, a u više gradova će se održati projekcije izabranih Matanićevih filmova.

Prikazani će biti kratki filmovi “Tulum”, “Suša” i “Mezanin” iz omnibusa šest kratkih filmova s naslovom “6/6”, dva dokumentarna kratka filma – “Bag” i “Sretno”, te izbor iz njegova dugometražnog opusa: filmska komedija “Blagajnica hoće ići na more”, te filmovi “Kino Lika”, “Otac”, “Fine mrtve djevojke” i “Zvizdan”.

Nagradu Darko Bratina na prvom festivalu Kinoatelje održanom 1999. dobila je slovenska redateljica Maja Weiss za dokumentarni film “Cesta bratstva i jedinstva”, a lani ju je primio Villi Hermann, švicarski redatelj i producent.
(Hina)