Odlukom o zatvaranju tržišta rada za Hrvate na dvije godine Slovenija bi se pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji koje su to već službeno učinile. Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima

Slovenska vlada još nije donijela odluku o dvogodišnjem prijelaznom razdoblju u kojemu bi slovensko tržište rada i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ostalo zatvoreno za radnike iz Hrvatske.
Glasnogovornik slovenske vlade Boštjan Lajovic potvrdio je na konferenciji za novinare da se vlada danas upoznala s prijedlogom zakona koji to predviđa, ali će rasprava i odlučivanje o tome biti na sljedećoj sjednici vlade.
Prema zakonskom prijedlogu koji je pripremilo slovensko ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, na hrvatske bi se državljane u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju do 30. lipnja 2015. primjenjivali propisi koje vrijede za tražitelje zaposlenja iz država izvan EU-a, a u parlament bi se uputio po hitnom postupku.
Dvogodišnji moratorij za slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske na koje bi se i dalje primjenjivali propisi koji vrijede za nečlanice EU-a slovensko ministarstvo obrazložilo je zaštitom slovenskog tržišta rada na kojemu bi u slučaju velikog priljeva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja budući da se i u Sloveniji nezaposlenost posljednjih godina znatno povećala.
Odlukom o zatvaranju tržišta rada za Hrvate na dvije godine Slovenija bi se pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji koje su to već službeno učinile. Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.
(HRT)