Za doprinos razvoju hrvatsko-slovačkih kulturnih veza Gavran je odlikovan dodjelom Srebrene plakete ministra vanjskih i europskih poslova SR koju mu je uručila direktorica Odjela za kulturu MVEP SR Jana Tomkova

U Bratislavi je 20. siječnja 2016. održana svečana promocija slovačkog izdanja romana „Poncije Pilat“ Mire Gavrana uz sudjelovanje autora.
Roman je vrlo uspjelo prevela Alica Kulichova, profesorica hrvatske književnosti na Sveučilišti Komenski, a izdala poznata kuća Perfekt (uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH).
Promociji je nazočilo 50-ak uzvanika koje je u ime Veleposlanstva RH pozdravila Ankica Vlašić, naglasivši kako je Miro Gavran veliki ambasador hrvatske kulture. Miro Gavran je vjerojatno najpopularniji strani pisac u Slovačkoj, a njegova dramska djela izvode se u brojnim kazalištima – od Bratislave do Košica, naravno i u Trnavi gdje je pokrenut Gavranfest.
Za doprinos razvoju hrvatsko-slovačkih kulturnih veza Gavran je odlikovan dodjelom Srebrene plakete ministra vanjskih i europskih poslova SR koju mu je uručila direktorica Odjela za kulturu MVEP SR Jana Tomkova.
Publika je pokazala živi interes za pisca i poznavanje njegovog djela te je Gavran govorio o motivima koji ga potiču, posebice o biblijskoj inspiraciji za roman Poncije Pilat, o načinu rada pa i temama koje se u osnovi uvijek svode na prijateljstvo i ljubav.
(sk.mvep.hr)