Prvim festivalom pripovijedanja bajki u Slavonskom Brodu Hrvatska će se pridružiti globalnoj proslavi umijeća pripovijedanja bajki i priča. Svjetski dan pripovijedanja (World Storytelling Day – WSD) u svijetu se obilježava od 1991. godine na prvi dan proljeća na sjevernoj Zemljinoj polutki, odnosno prvi dan jeseni na južnoj polutki

Slavonski Brod je 13. travnja po 43. put zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Na glavnom gradskom trgu svečano suotvorene tradicionalne Dječje svečanosti posvećene liku i djelu poznate brodske književnice. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić predao je ključ grada malenoj Giti, a nakon toga su zajedno s šegrtom Hlapićem podigli zastavu Dječjih svečanosti, te položili vijenac kod spomenika Ivane Brlić-Mažuranić. Brojne mališane iz gradskih dječjih vrtića i osnovnih škola, koji su prisustvovali programu otvorenja Dječjih svečanosti, u svijet bajki su uveli mladi brodski glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić kroz izvedbu kratke predstave pod nazivom „U potrazi za čarobnim gradom“.
U sklopu programa Dječjih svečanosti dodijeljene su i nagrade za najbolje radove učenika osnovnih škola na Državnom literarnom natječaju pod nazivom “Pouke i poruke Ivane Brlić Mažuranić temeljene na zakonima srca” u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Slavonski Brod, Učiteljskog fakulteta i Gradske knjižnice Slavonski Brod. Otvorena je i izložba najboljih likovnih radova učenika odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom „Zeleni svodovi začarane šume“, a također su nagrađeni najbolji radovi.
U Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ održala se premijera glazbeno-scenske čarolije Lutalica Toporko i devet župančića“ kazališne radionice „ U svijetu bajki..“. Ove godine obilježava se 141. obljetnica rođenja poznate brodske književnice, a program Dječjih svečanosti traje do nedjelje 19. travnja.
U organizaciji Udruge “Vilinput”, 20. i 21. ožujka, održat će se i PRVI FESTIVAL PRIPOVIJEDANJA BAJKI, te će se tako grad Slavonski Brod, odnosno Hrvatska pridružiti globalnoj proslavi umijeća pripovijedanja bajki i priča. Svjetski dan pripovijedanja (World Storytelling Day – WSD) u svijetu se obilježava od 1991. godine na prvi dan proljeća na sjevernoj Zemljinoj polutki, odnosno prvi dan jeseni na južnoj polutki. Tema je 2015. godine “Želje”. Više