Program gostovanja KLD„Rešetari“ u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji započeo je božićnim koncertom 13.prosinca u katedrali Presveto srce Isusovo u Skopju

Književno likovno društvo „Rešetari „ iz Rešetara boravilo je od 13. do 15.prosinca u Republici Makedoniji. Program gostovanja u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji započeo je božićnim koncertom 13.prosinca u katedrali Presveto srce Isusovo u Skopju.
Članovi pjevačke skupine „Slavča“ u prepunoj katedrali pjevali su pučke božićne pjesme, a u pauzama na orguljama je svirala prof. Marija Dokuzova. Prisutne je najprije pozdravio Franjo Ipša, predsjednik ZHRM-a , potom biskup dr. Kiro Stojanov i župnik don Davor Topić.
Koncertu su nazočili mons. Antun Cirimotić, predstavnici veleposlanstava Republike Hrvatske u Republici Makedoniji, veliki broj članova Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji i predstavnici kulturnih udruga.
Drugoga dana gosti iz Rešetara posjetili su dvoranu Zajednice Hrvata, gdje je održan Pjesnički susret na kome su sudjelovali pjesnici članovi književne sekcije 2-9-2 :Vesna Dumičić, Snježana Josipović, Evica Kraljić, Mirko Knjižek i Lidija Puđak i članovi književnog kluba ZHRM-a : Jadranka Čadinovska, Barbara Jakimovska, Vangel Dunoski i Antun Matošević.
Moderator pjesničkog susreta bila je pjesnikinja Ljerka Totch Naumova, a druženje je nastavljeno pjesmama članova pjevačke skupine „Slavča“ i gostovanjem umjetnika Živka Popovskog –Cvetina koji je gostima darovao slike cvijeća.
U večernjim satima gosti iz Rešetara posjetili su zbratimljenu općinu Ilinden u prigradskom naselju Skopja. Dočekale su ih voditeljice programa iz općine: Frosina Trajkovska i Ana Anačkova. U dvorani Doma kulture pjevačka skupina „Slavča“ pjevala je starogradske hrvatske pjesme, a u pauzama pjesnici su čitali svoje pjesme. Poslije nastupa gradonačelnik općine Žika Stojanovski organizirao je oproštajno druženje gostiju i domaćina u hotelu „Belvi“.
Rano ujutro 15.prosinca gosti iz Rešetara uputili su se u Tetovo, gdje su nastupili i družili se sa članovima Makedonsko hrvatske udruge pod vodstvom Gorana Vidačeka i njegovih suradnika.

Tekst: Ljerka Totch Naumova; Fotografije: Ivan De Villa