Savez hrvatskih društava Berlina je u prostorima Hrvatske zajednice slavio ulazak Hrvatske u EU. Program večeri je priredila i vodila urednica Hrvatskog glasa Berlin Sonja Breljak
Savez hrvatskih društava Berlina je u prostorima Hrvatske zajednice svečano obilježio ulazak Hrvatske u zajednicu europskih naroda. Svečanost je privukla priličan broj berlinskih Hrvata, a prigodnom programu su nazočili i veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač te zastupnik njemačkog parlamenta Josip Juratović.
Program večeri je započeo hrvatskom nacionalnom himnom u izvedbi tenora Gorana Caha i pratnju violinistice Mihaele Lovrić. Potom je nastupio Mješoviti crkveni zbor te izveo Misijsku himnu, Ne dirajte mi ravnicu te Bože, čuvaj Hrvatsku. Posljednju pjesmu je pjevala cijela dvorana.
Mezzosopranistica Zdravka Ambrić je uz pratnju pijanista Markusa Grohmanna izvela ariju Habanera iz opere Carmen a tenor Goran Cah je pjevao ariju iz opere Don Ottavio.
U ovoj večeri je dan prostor i mladima. Ana Smolković (18) je čitala svoj izvrsni Esej o identitetu, a našlo se mjesta i za Pismo iz Južne Afrike Andreje Vidović prepuno ljubavi za grad iz kojeg odlazi i vraća mu se, za Berlin.
Na plesnom podiju potom su se pojavili mladi a vrlo uspješni plesači Marina Piteša i Paskal Kuna, a na kraju programa zaplesali su folkloraši Zajednice. Izveli su plesove iz Virovitice s kojima nastupaju na Đakovačkim vezovima već idućeg vikenda.
Prave ovacije na kraju su ipak pripale posljednjoj točki programa. Naime, Zdravka Ambrič, Sonja Breljak i Goran Cah su zapjevali pjesmu Moja domovina. Pjevala je cijela dvorana.
Potom se poslušala izvedba europske himne, Ode radosti u izvedbi poznate čelistice Ane Rucner, u izvrsnom spotu Hrvatske turističke zajednice. Program večeri je priredila i vodila urednica Hrvatskog glasa Berlin Sonja Breljak.
(Hrvatski glas Berlin)