Organizatori jednodnevnoga znanstvenoga skupa bili su Đakovačko-osječka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Fakultet povijesti i kulturnih dobara Crkve Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu u suradnji s Hrvatskim povijesnim institutom u Rimu i Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima

Na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu, održao se 9. prosinca jednodnevni znanstveni skup s temom Strossmayer, Roma e il Vaticano I. Sinodalità nella Chiesa cattolica e unità delle Chiese cristiane (Strosmayer, Rim i I. Vatikanski Sabor Sinodalnost u Katoličkoj Crkvi i jedinstvo kršćanskih Crkava). Znanstveni skup je upriličen u prigodi 200. obljetnice rođenja đakovačkog (ili bosanskog i srijemskog) biskupa Josipa Jurja Strossmayera (1815.-2015.). Organizatori su: Đakovačko-osječka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Fakultet povijesti i kulturnih dobara Crkve Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu u suradnji s Hrvatskim povijesnim institutom u Rimu i Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima. Za znanstvenu koordinaciju simpozija bili su zaduženi profesori Grgo Grbešić (Đakovo), Ivica Raguž (Đakovo), Nuno da Silva Gonçalves S.J. (Rim), Tomislav Mrkonjić OFM Conv (Rim), Jan Mikrut (Rim) i Jure Bogdan (Rim, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima).
Sudionike skupa su pozdravili: Nuno da Silva Gonçalves S.J. – dekan Fakulteta povijesti i kulturnih dobara Crkve Papinskoga sveučilišta Gregoriana i msgr. Đuro Hranić – đakovačko-osječki nadbiskup metropolit. Potom je profesor i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivica Raguž uveo u rad simpozija.
Simpozij je podijeljen u četiri sesije, dvije prije podne i dvije poslije podne. Prvo predavanje održao je Klaus Schatz iz Frankfurta (Theologische Hochschule „Sankt Georgen“), a drugoj sesiji bila su tri predavanja: Ivice Raguža s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta „J. J. Strossmayera“ u Osijeku, Rite Tolomeo s rimskoga Sveučilišta Sapienza i Alberta Mellonija iz Bolonje. Poslijepodne su izlagali Franz Xaver Bischof iz Münchena (Ludwig-Maximilians Universität), Jure Bogdan (rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu) i Tomislav Mrkonjić (Vatikanski tajni arhiv). Predavači četvrte sesije bili su: Milica Lukić iz Osijeka (Sveučilište J. J. Strossmayer) i Giuseppe Croce (Vatikanski tajni arhiv).

Više